Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Palestínčania pochodovali na 75. výročie exodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mnohí Palestínčania si v pondelok zobrali voľno, aby sa mohli zúčastniť na výročnom pochode v predjordánskom Ramalláhu.

Ramalláh 15. mája (TASR) - Tisícky Palestínčanov sa v pondelok zúčastnili na demonštráciách v Predjordánsku a pásme Gazy, aby si pripomenuli Deň palestínskeho exodu (Nakba), keď počas prvej arabsko-izraelskej vojny (1948 – 1949) a v rokoch po nej odišlo alebo utieklo zo svojich domovov približne trištvrte milióna palestínskych Arabov. Informuje o tom TASR, ktorá čerpala zo správy agentúry DPA.

Mnohí Palestínčania si v pondelok zobrali voľno, aby sa mohli zúčastniť na výročnom pochode v predjordánskom Ramalláhu.

Toto výročie sa tento rok na žiadosť Valného zhromaždenia oficiálne pripomína prvýkrát aj na pôde OSN, vystúpiť má aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí však vyzvalo na bojkot tohto podujatia, pričom tvrdí, že tu ide o prekrúcanie dejín.

Násilnosti medzi palestínskymi Arabmi a Židmi vypukli koncom roka 1947 po predstavení plánu OSN na rozdelenie Palestíny, ktorý mal viesť k vzniku arabského a židovského štátu. Arabské krajiny tento plán odmietli a napadli židovský štát hneď po jeho oficiálnom vzniku 14. mája 1948.

Podľa OSN počet palestínskych vysídlencov a ich potomkov v súčasnosti dosahuje šesť miliónov. Záležitosť utečencov predstavuje spolu so štatútom Jeruzalema jeden z hlavných problémov v izraelsko-palestínskom konflikte.

Palestínsky štatistický úrad uvádza, že vo svete žije viac než 14 miliónov Palestínčanov. Približne polovica z nich býva v Predjordánsku, východnom Jeruzaleme, pásme Gazy a v Izraeli.