Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Palestínčania sa domáhali kompenzácií za zničené domy

Palestínski demonštranti hádžu kamene na izraelských vojakov počas zrážok na hranici Izraela v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Demonštranti sa takto domáhali odškodnenia za svoje domy zničené v roku 2014 počas vojny s Izraelom.

Gaza 19. septembra (TASR) - Skupiny nahnevaných Palestínčanov v pondelok v meste Gaza podpálili pneumatiky pred budovou, kde sídli Agentúra OSN pre pomoc a prácu s palestínskymi utečencami na Blízkom východe (UNRWA). Demonštranti sa takto domáhali odškodnenia za svoje domy zničené v roku 2014 počas vojny s Izraelom.

Ako pripomenula agentúra AFP, počas tohto konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktorý sa odohral v lete roku 2014, bolo úplne zničených alebo poškodených viac ako 18.000 domov.

AFP vo svojej správe informuje, že generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini v auguste varoval, že UNRWA je vo finančnej kríze, ktorá ohrozuje jej existenciu.

UNRWA uvádza, že sa stará o viac ako päť miliónov Palestínčanov vrátane ľudí, ktorí boli vysídlení alebo utiekli zo svojich domovov ešte v roku 1948 počas arabsko-izraelskej vojny, ako aj o ich potomkov.

Spojené štáty prestali finančne podporovať túto humanitárnu agentúru v roku 2018, a to na základe rozhodnutia administratívy vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa.

Trumpov nástupca v Bielom dome, Joe Biden, však nedávno prisľúbil UNWRA finančnú pomoc vo výške 200 miliónov dolárov a EÚ tiež oznámila plán poskytnúť 260 miliónov dolárov.

AFP doplnila, že bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovane vyzýval na úplné zrušenie agentúry UNRWA a tvrdil, že práve vďaka jej aktivitám pretrváva problém palestínskych utečencov a živí sa aj "myšlienka práva na ich návrat s cieľom zničiť štát Izrael."

V nevyhovujúcich podmienkach žijú v pásme Gazy viac ako dva milióny ľudí. V roku 2007 sa tam moci chopilo militantné hnutie Hamas, ktoré USA, EÚ i Izrael považujú za teroristickú organizáciu.