Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Palestínčania si objednali 4,5 milióna dávok vakcín proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet prípadov nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 na palestínskych územiach sa v poslednom období prudko zvýšil a kapacity nemocníc sa napĺňajú.

Ramalláh 20. apríla (TASR) - Palestínska samospráva si objednala celkovo 4,5 milióna dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a ruskej očkovacej látky Sputnik V, informovala v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na palestínsku ministerku zdravotníctva Maj al-Kajlaovú.

Vakcíny by podľa ministerky mali prísť v blízkej budúcnosti; ich príchod však bližšie nešpecifikovala. Celková cena bola 27 miliónov dolárov, píše DPA.

Na palestínske územia už dorazili desaťtisíce dávok vakcín, najmä prostredníctvom programu COVAX, ktorý zastrešuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), pripomína DPA. Tisíce dávok Palestínčanom poslali aj Spojené arabské emiráty (SAE).

Izrael zaočkoval viac ako 100.000 Palestínčanov, ktorí majú pracovné povolenie v Izraeli.

Počet prípadov nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 na palestínskych územiach sa v poslednom období prudko zvýšil a kapacity nemocníc sa napĺňajú.

Na území západného brehu Jordánu žijú približne štyri milióny obyvateľov. Ďalších 2,3 milióna žije v pásme Gazy - často v nevhodných podmienkach a s nedostatočným prístupom k zdravotnej starostlivosti, konštatuje DPA.