Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Palestínčania si pripomenuli výročie druhej intifády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Údajne k incidentu došlo v dedine Kfar Kaddúm neďaleko mesta Nábulus na severe okupovaného územia.

Kfar Kaddúm 2. októbra (TASR) - Palestínsky Červený polmesiac informoval, že izraelské jednotky v Predjordánsku v piatok gumovými projektilmi zranili 15 Palestínčanov, ktorí sa zišli, aby si pripomenuli 20. výročie od vypuknutia druhej intifády.

Podľa agentúry AFP, odvolávajúcej sa na humanitárnu organizáciu Červený polmesiac, k incidentu došlo v dedine Kfar Kaddúm neďaleko mesta Nábulus na severe okupovaného územia.

Štyria zo zranených boli prevezení do nemocnice a ostatných ošetrili na mieste.

Červený polmesiac pre agentúru AFP uviedol, že pomáhal aj "desiatkam" demonštrantov, ktorí sa nadýchali slzotvorného plynu rozptýleného izraelskými silami.

Izraelská armáda uviedla, že nemá správy o potýčkach v dedine Kfar Kaddúm.

Protesty proti viac ako piatim desaťročiam izraelskej okupácie sa na Západnom brehu Jordánu konajú pravidelne každý týždeň. Tento piatok si účastníci zhromaždenia pripomenuli aj výročie vypuknutia palestínskeho povstania - intifády, ktorá sa začala po spornej návšteve medzičasom už zosnulého izraelského premiéra Ariela Šarona v areáli mešity al-Aksá z 28. septembra roku 2000.

Druhá intifáda sa skončila vo februári 2005. Počas nej prišlo o život asi 4700 ľudí, z toho takmer 80 percent Palestínčanov.

Na piatkovom pochode sa zúčastnili aj palestínski predstavitelia vrátane podpredsedu strany Fatah Mahmúda al-Alúla.