Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Palestínčania si uctili pamiatku zastrelenej novinárky abú Aklaovej

Na snímke palestinskí militanti nesú telo zabitej novinárky Šírín abú Aklaovej do márnice 11. mája 2022 v Džaníne. Foto: TASR/AP

Na "štátnom" spomienkovom akte, ktorý sa konal rezidencii palestínskeho prezidenta v Ramalláhu, sa zúčastnili aj zahraniční diplomati a politici z komunity izraelských Arabov.

Ramalláh 12. mája (TASR) - Tisíce Palestínčanov si vo štvrtok uctili pamiatku novinárky televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej, ktorá v stredu počas ozbrojených potýčok v utečeneckom tábore Džanín utrpela smrteľné strelné zranenie hlavy.

Na "štátnom" spomienkovom akte, ktorý sa konal rezidencii palestínskeho prezidenta v Ramalláhu, sa zúčastnili aj zahraniční diplomati a politici z komunity izraelských Arabov. Správu o tom TASR prevzala z agentúry AFP.

Palestínska novinárka prišla o život počas prestreliek v utečeneckom tábore Džanín, ktoré vypukli medzi izraelskými jednotkami a ozbrojenými Palestínčanmi. Obe strany sa teraz navzájom obviňujú zo zodpovednosti za smrteľné zranenie novinárky.

Televízia al-Džazíra, pre ktorú Aklaová pracovala, označuje incident z Džanínu za úmyselné "chladnokrvné" zabitie a viní zaň izraelských vojakov. Podobný postoj zastáva aj palestínske vedenie i radoví Palestínčania.

Spojené štáty, Európska únia a Organizácia Spojených národov podporili výzvy na dôkladné vyšetrenie tohto incidentu, palestínska samospráva však odmietla spoločné vyšetrovanie, ktoré navrhol Izrael.

Vysoký predstaviteľ Palestínskej samosprávy Husajn Šajch, blízky dôverník prezidenta Abbása, uviedol, že Palestínčania budú okolnosti novinárkinej smrti vyšetrovať sami a transparentne a výsledky vyšetrovania zverejnia.

Podľa Šajcha "všetky indície, dôkazy a svedkovia potvrdzujú, že ju zavraždili izraelské špeciálne jednotky".

Prvotná pitva a forenzné vyšetrenie sa uskutočnili v meste Nábulus v Izraelom okupovanom Predjordánsku len niekoľko hodín po novinárkinej smrti. Konečné závery zatiaľ neboli zverejnené.

Aklaovú, kresťanku narodenú v Izraelom anektovanom východnom Jeruzaleme, pochovajú v piatok v jej rodisku.

Rakvu s jej telom, zahalenú palestínskou vlajkou, vo štvrtok prevážali ulicami Ramalláhu. Poctu jej vzdávali tisíce ľudí, pričom mnohí z nich držali v rukách kvety, vence a Aklaovej fotografie.

Arabské publikum túto novinárku dobre poznalo, keďže v rokoch 2000–05 monitorovala druhú palestínsku intifádu, vysvetľuje AFP.