Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Palestína odsúdila Netanjahuove predvolebné sľuby o získavaní územia

Palestínsky premiér Muhammad Štajja (vpravo) a palestínsky prezident Mahmúd Abbás, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Štajja varovanie vyslovil počas stretnutia so španielskym generálnym konzulom v Jeruzaleme.

Jeruzalem 10. septembra (TASR) - Palestínčania v utorok odsúdili vyhlásenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o rozšírení zvrchovanosti Izraela nad územiami na západnom brehu Jordánu a varovali, že takýto krok by mal negatívne následky. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník The Jerusalem Post.

"Netanjahu je hlavným ničiteľom mierového procesu a akýkoľvek nerozumný krok, ktorý podnikne, na ňom zanechá negatívne následky," povedal palestínsky premiér Muhammad Štajja.

"Palestína nie je súčasťou Netanjahuovej predvolebnej kampane," povedala a dodal, že ak Netanjahu verí, že pripojenie osád na západnom brehu rieky Jordán mu z krátkodobého hľadiska prinesie viac hlasov, potom z dlhodobého hľadiska on aj Izrael prehrajú.

Štajja varovanie vyslovil počas stretnutia so španielskym generálnym konzulom v Jeruzaleme. Palestínsky premiér Španielsko a ďalšie krajiny EÚ vyzval, aby urýchlili proces uznania palestínskeho štátu s cieľom podporiť riešenie v podobe dvoch štátov.

Úrady palestínskych autonómnych území uviedli, že palestínske vedenie v najbližších dňoch absolvuje mimoriadne stretnutie s cieľom prediskutovať následky Netanjahuovho vyhlásenia.