Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Palestínčania začali s očkovaním obyvateľstva v Predjordánsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené arabské emiráty zaslali do pásma Gazy okolo 60 000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V.

Ramalláh 22. marca (TASR) - Palestínska samospráva začala v nedeľu na na Západnom brehu s hromadným očkovaním obyvateľov v staršom veku a ľudí trpiacich chronickými ochoreniami. Informovala o tom agentúra DPA.

Palestínsky premiér Muhammad Štajja zdôraznil, že vakcíny by medzi približne päť miliónov obyvateľov, ktorí žijú na palestínskych územiach, mali byť prerozdelené spravodlivo a transparente, píše DPA s odvolaním sa na palestínsku tlačovú agentúru WAFA.

Palestínčania dostali v stredu prvú dodávku vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2 prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX zameranej na distribúciu vakcín do chudobnejších krajín. Dodávka obsahovala viac ako 62.000 dávok vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása zaočkovali v sobotu.

Izrael už zaočkoval desaťtisíce Palestínčanov, ktorí majú povolenie na prácu v Izraeli. Množstvo zaočkovaných západnom brehu Jordánu - v Predjordánsku, kde sú vysoké počty nakazených a preplnené nemocnice, je však nízke, píše DPA.

Očkovacia kampaň pokračuje aj v pásme Gazy, kde podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva do nedele zaočkovali viac ako 11.000 ľudí.

Spojené arabské emiráty zaslali do pásma Gazy okolo 60.000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V.