Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Palestína spúšťa fond na podporu obyvateľov údolia Jordánu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izrael považuje údolie Jordánu za nevyhnutnú pre svoju bezpečnosť a po 1. júli má v úmysle podniknúť kroky na jej zabratie spolu so židovskými osadami už existujúcimi na Západnom brehu.

Ramalláh 25. júna (TASR) – Palestínska samospráva sa rozhodla vytvoriť fond na finančnú podporu pre obyvateľov údolia rieky Jordán. Stalo sa tak krátko pred tým, ako Izrael zverejní svoj zámer anektovať strategické územia okupovaného západného brehu rieky Jordán.

Palestínsky premiér Muhammad Ištaja uviedol, že finančná schéma bude implementovaná v priebehu niekoľkých dní a pôjde o sumu 35 miliónov šekelov (deväť miliónov eur).

Dodal, že financovanie sa bude vo veľkej miere zameriavať na poľnohospodárstvo, aj keď zahŕňa i projekty v oblasti vzdelávania a zdravia.

Ištaja okrem toho avizoval, že palestínska samospráva „rozdelí pôdu všetkým Palestínčanom, ktorí chcú investovať v údolí Jordánu".

Palestínčania svojím počtom výrazne prevyšujú počet židovských osadníkov v úrodnom údolí, ktoré predstavuje asi 30 percent Izraelom okupovaného Západného brehu.

Izrael považuje údolie Jordánu za nevyhnutnú pre svoju bezpečnosť a po 1. júli má v úmysle podniknúť kroky na jej zabratie spolu so židovskými osadami už existujúcimi na Západnom brehu.

Prezident USA Donald Trump prisľúbil, že odobrí takúto anexiu, s ktorou ráta aj jeho kontroverzný mierový plán predstavený v januári tohto roku. Tento americký plán Palestínčania rozhodne odmietli ako porušenie medzinárodného práva.

Ako konštatovala agentúra AFP, tento plán narušil dlhodobo platný medzinárodný konsenzus o izraelsko-palestínskom konflikte. Rozhodne proti nemu pritom vystúpili aj arabskí a európski spojenci Washingtonu ako i OSN.