Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Palestínska samospráva zaistila vakcíny pre 70 percent obyvateľstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Vakcíny dostane 2,8 milióna Palestínčanov v okupovanom Predjordánsku, ako aj ďalšie dva milióny v pásme Gazy, ktoré je pod prísnou blokádou Izraela, priblížil Ištaja.

Ramalláh 11. januára (TASR) - Palestínska samospráva v pondelok oznámila, že zaistila dostatok vakcín proti chorobe COVID-19 pre 70 percent svojho obyvateľstva. K dispozícii by mali byť o dva mesiace, informovala agentúra AFP.

"Ministerstvo zdravotníctva podpísalo zmluvy so štyrmi spoločnosťami o dodaní vakcín, ktoré prídu o dva mesiace," uviedol palestínsky premiér Muhammad Ištaja s tým, že najprv plánujú zaočkovať zdravotníkov, chorých ľudí a starších ľudí.

Vakcíny dostane 2,8 milióna Palestínčanov v okupovanom Predjordánsku, ako aj ďalšie dva milióny v pásme Gazy, ktoré je pod prísnou blokádou Izraela, priblížil Ištaja.

Palestínčania uzavreli zmluvy v hodnote 21 miliónov dolárov s konzorciom Pfizer/BioNTech, spoločnosťou AstraZeneca, americkou firmou Johnson & Johnson, ako aj s výrobcom ruskej vakcíny Sputnik V, ktorú palestínska samospráva schválila na použitie.

Samospráva sa doteraz nevyjadrila, či sa pokúsila získať dodávky očkovacej látky aj od Izraela. Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP) v pondelok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby na Izrael vyvinulo tlak a zaistilo, že židovský štát poskytne vakcínu každému Palestínčanovi žijúcemu na okupovaných územiach.

Päť izraelských ľudskoprávnych organizácií predložilo najvyššiemu súdu petíciu, ktorá žiada, aby vláda zaočkovala Palestínčanov, ktorí sú vo väzbe v Izraeli.

Od vypuknutia pandémie eviduje samospráva v Predjordánsku viac ako 102.000 prípadov nákazy koronavírusom a 1164 súvisiacich úmrtí.

Pásmo Gazy, kde od roku 2007 vládne islamistické hnutie Hamas, eviduje viac ako 45.000 prípadov nákazy a 447 súvisiacich úmrtí.