Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Palestínska vláda je oddaná plánu obnoviť mierové rokovania s Izraelom

Mahmúd Abbás Foto: TASR/AP

Vyhlásil to palestínsky prezident Mahmúd Abbás v prejave na Valnom zhromaždení OSN .

New York 26. septembra (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes v prejave na Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že jeho vláda je plne oddaná plánu na obnovené kolo mierových rokovaní s Izraelom, ktorých cieľom je dospieť k riešeniu dvoch vedľa seba existujúcich štátov.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Abbás v prejave na VZ OSN v New Yorku povedal, že Palestínčania budú pokračovať v rokovaniach "v dobrej viere" a nádeji, že v nasledujúcich deviatich mesiacoch dospejú k dohode.

"Naším cieľom je dosiahnuť stálu, komplexnú dohodu a mierovú zmluvu medzi palestínskym štátom a Izraelom, ktorá vyrieši všetky nevyriešené dôležité záležitosti a odpovie na všetky otázky; ktorá nám dovolí oficiálne vyhlásiť koniec konfliktu a požiadaviek," povedal palestínsky prezident.

Abbás však vyzval Izrael, aby okamžite prestal s výstavbou bytov, čo by bol prvý krok smerujúci k mieru. "Čas sa kráti, priestor pre mier sa zmenšuje a príležitosti ubúdajú," vyhlásil Abbás a dodal: "Vyzerá to tak, že súčasné nadchádzajúce kolo rokovaní je poslednou šancou zaviesť spravodlivý mier."