Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Predjordánsku vláda ukončila obmedzenie pohybu obyvateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmiernenie opatrení a postupný návrat k normálnemu životu berieme opatrne, povedal premiér Muhammad Štajja, varujúc, že opätovný nárast počtu prípadov nákazy môže viesť k znovuzavedeniu reštrikcií.

Ramalláh 25. mája (TASR) - Palestínska vláda ukončila v okupovanom Predjordánsku dvojmesačné obmedzenie pohybu obyvateľstva v súvislosti s pandémiou COVID-19.

Oznámil to v pondelok palestínsky premiér Muhammad Štajja po tom, čo tamojšie úrady zaznamenali trvalý pokles nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informovala tlačová agentúra AFP.

Obchody a podniky budú od utorka fungovať ako zvyčajne, zatiaľ čo vládni zamestnanci sa vrátia do práce v stredu po skončení moslimského sviatku íd al-fitr, uviedol na tlačovej konferencii Štajja.

Opätovne sa otvoria tiež mešity, kostoly a parky, avšak za dodržiavania pravidiel spoločenského odstupu. Obnoví sa aj prevádzka verejnej dopravy. Znovu sa sprevádzkujú kaviarne a reštaurácie, ale vláda v nasledujúcich dňoch pre ne oznámi príslušné reštrikcie, dodal premiér.

"Zmiernenie opatrení a postupný návrat k normálnemu životu berieme opatrne," povedal Štajja, varujúc, že opätovný nárast počtu prípadov nákazy môže viesť k znovuzavedeniu reštrikcií.

Palestínska samospráva v Predjordánsku v marci vyhlásila stav núdze s cieľom spomaliť šírenie koronavírusového ochorenia COVID-19.

Úrady evidujú v Predjordánsku a pásme Gazy viac než 400 prípadov nákazy a tri súvisiace úmrtia.

V pásme Gazy, ktorú riadi konkurenčná vláda pod vedením hnutia Hamas, sa zmierňovanie opatrení začalo už pred niekoľkými týždňami.

Obmedzenie pohybu obyvateľstva v Predjordánsku malo pôvodne platiť do 5. júna, vzhľadom na nízky počet nových prípadov nákazy v uplynulých týždňoch bolo však ukončené predčasne.