Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Palestínska volebná komisia zaregistrovala 36 kandidátnych listín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednotlivé mená na zoznamoch majú byť zverejnené v utorok, palestínska volebná komisia však už v nedeľu na svojej webovej stránke oznámila, že schválila všetkých 36 žiadostí o volebnú registráciu.

Ramalláh 4. apríla (TASR) - Palestínski voliči si v parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 22. mája, budú môcť vyberať z 36 kandidátnych listín. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že pôjde o prvé voľby na palestínskych územiach po 15-ročnej prestávke.

Strany a združenia, ktoré majú záujem o účasť vo voľbách, mali povinnosť predložiť svoje kandidátne listiny do stredy. Jednotlivé mená na zoznamoch majú byť zverejnené v utorok, palestínska volebná komisia však už v nedeľu na svojej webovej stránke oznámila, že schválila všetkých 36 žiadostí o volebnú registráciu.

Parlamentné voľby, ktoré sa budú konať pred prezidentskými voľbami vypísanými na 31. júla, sú súčasťou snahy dominantných palestínskych hnutí - sekularistov z hnutia Fatahu a islamistov z radikálneho Hamasu - o zvýšenie medzinárodnej podpory pre palestínsku samosprávu, uviedla agentúra AFP.

Zatiaľ čo hnutia Fatah a Hamas dosiahli dohodu o hlasovaní na Západnom brehu Jordánu a v pásme Gaze, neisté je, či budú mať možnosť agitovať a voliť Palestínčania žijúci vo východnom Jeruzaleme anektovanom Izraelom. Izrael totiž v Jeruzaleme zakazuje akékoľvek palestínske politické aktivity. Palestínski lídri však trvajú na tom, že sa bude hlasovať aj na východe mesta, ktoré je podľa nich hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu.