Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Palestínske ministerstvo: Izraelský osadník pobodal Palestínčana

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet prípadov izraelsko-palestínskeho násilia v Predjordánsku a v Izraeli v posledných mesiacoch narastá.

Jeruzalem 22. júna (TASR) - Izraelský osadník pobodal Palestínčana na smrť pri konflikte na okupovanom západnom brehu Jordánu, uviedli v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva a svedok incidentu. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Hovorca izraelskej polície povedal, že nie je jasné, kto muža bodol. Dodal, že prípad vyšetrujú, ale zatiaľ nikoho nezatkli.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že osadník bodol do srdca 28-ročného muža identifikovaného ako Alí Hasan Harb.

"Dozvedeli sme sa, že osadníci prišli na naše územie. Šli sme tam - ja, Alí a traja ďalší," opísal priebeh incidentu nemenovaný palestínsky obyvateľ z dediny Iskáká neďaleko izraelskej osady Ariel v Predjordánsku. Dodal, že Palestínčania osadníkov vyhodili, tí sa však následne vrátili a jeden z nich bodol obeť nožom.

Palestínske ministerstvo zahraničných vecí vraždu odsúdilo.

Počet prípadov izraelsko-palestínskeho násilia v Predjordánsku a v Izraeli v posledných mesiacoch narastá.

Spojenými štátmi sprostredkované mierové rozhovory medzi oboma stranami, zamerané na zriadenie palestínskeho štátu vo východnom Jeruzaleme, v Predjordánsku a pásme Gazy, stroskotali v roku 2014 a nič nenasvedčuje tomu, že by sa mohli obnoviť.

Väčšina krajín pokladá izraelské osady z pohľadu medzinárodného práva za ilegálne - tento postoj však Izrael odmieta.