Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Palestínske vedenie: Nová vláda Izraela je jeho vnútornou záležitosťou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hamas a Izrael viedli minulý mesiac 11-dňovú vojnu – štvrtú, odkedy toto militantné hnutie v roku 2007 po spore s konkurenčnou Palestínskou samosprávou v Prejordánsku ovládlo pásmo Gazy.

Jeruzalem/Gaza 14. júna (TASR) - Úrad palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása reagoval na novú vládu Izraela pod vedením premiéra Naftaliho Bennetta v nedeľu večer len stručne, keď ju označil za "vnútornú izraelskú záležitosť". Informovala o tom agentúra AP.

Abbásov hovorca Nabíl abú Rudajná uviedol, že Palestínčania zotrvávajú vo svojom postoji "podpory medzinárodnej legitímnosti a dvojštátového riešenia vytvorením nezávislého palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967, s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom".

Novú izraelskú vládu vytvorilo široké spektrum strán, zahŕňajúce stúpencov tvrdej línie i umiernenejších zástancov tzv. dvojštátového rieštenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Členovia novej vlády však uviedli, že tejto otázke, ktorá medzi nimi môže vyvolávať spory, sa zatiaľ nebudú venovať.

Radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, v nedeľu ešte pred schválením novej izraelskej vlády v parlamente ohlásilo konfrontačný postoj. Hovorca Hamasu Fawzí Barhúm vyhlásil, že každá vláda Izraela je "osadnícky okupantský orgán, ktorému je potrebné brániť sa všetkými formami odporu, predovšetkým ozbrojeným odporom".

Hamas a Izrael viedli minulý mesiac 11-dňovú vojnu – štvrtú, odkedy toto militantné hnutie v roku 2007 po spore s konkurenčnou Palestínskou samosprávou v Prejordánsku ovládlo pásmo Gazy. Napriek nepriateľstvu vedú obe strany nepriame rozhovory zamerané na posilnenie prímeria. Barhúm povedal, že "konanie tejto vlády v teréne určí, ako k nej budeme my pristupovať v teréne".

Islamská strana Zjednotená arabská kandidátka (Raam), ktorá ako prvá arabská strana v izraelskom parlamente vstúpila do vládnej koalície, medzitým avizovala, že v nej bude presadzovať záujmy palestínskych občanov Izraela.

Šéf strany Mansúr Abbás podľa AP v nedeľu povedal, že Raam robí veľkú obetu v záujme svojich voličov a bude sa usilovať o "pokročenie v dialógu, ktorý prinesie lepšie, nové a zásadové vzťahy všetkým občanom štátu: Židom a Arabom".