Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Palestínsky prezident vyzval OSN a USA, aby zakročili v Izraeli

Na archívnej snímke palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

Úrad palestínskeho prezidenta vyhlásil, že podľa Abbása je izraelská vláda plne zodpovedná za piatkovú eskaláciu na západnom brehu Jordánu.

Ramalláh 14. mája (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval v piatok OSN a Spojené štáty, aby zasiahli voči izraelským útokom a odsúdil "brutálne a plánované zabíjanie" Palestínčanov. Abbás reagoval na prebiehajúce eskalácie v pásme Gazy, na okupovanom západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme, informovala agentúra AP.

Úrad palestínskeho prezidenta vyhlásil, že podľa Abbása je izraelská vláda plne zodpovedná za piatkovú eskaláciu na západnom brehu Jordánu. Pri zrážkach s izraelskými silami tam v piatok prišlo o život najmenej desať Palestínčanov.

Abbásov úrad uviedol, že vyzval administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, aby okamžite a pohotovo zasiahla skôr, ako sa situácia "vymkne spod kontroly".

Abbás takisto vyzval Bezpečnostnú radu (BR) OSN a ďalšie strany, aby "prevzali svoje povinnosti a zastavili tieto útoky s cieľom zachovať bezpečnosť a mier v súlade s ustanoveniami medzinárodného práva".