Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Palestínsky veľvyslanec na OSN žiadal, aby Izrael ukončil apartheid

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan sa k palestínskym obvineniam nevyjadril.

New York 24. februára (TASR) - Palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr v stredu Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) žiadal, aby zastavila diskrimináciu zo strany Izraela voči Palestínčanom. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Mansúr mal na tvári čierne rúško s nápisom "ukončite apartheid" (End Apartheid). Veľvyslanec podľa AFP počas svojho prejavu výraz "apartheid" pripomenul 15 krát a BR OSN žiadal, aby chránila palestínsky ľud, ktorý je už dlho vystavovaný utrpeniu.

"Izrael je možno týmto slovom rozhorčený," povedal Mansúr. Dodal však, že všetci ostatní by mali byť rozhorčení izraelskou politikou apartheidu.

Samotné slovné odsúdenie podľa Mansúra nikdy nebude na odstrašenie Izraela dostatočné. "Je čas premeniť vaše slová na skutky. Skutky, ktoré ukončia apartheid," povedal na pôde BR OSN.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan sa k palestínskym obvineniam nevyjadril, píše AFP. Pozornosť však upriamil na palestínske radikálne hnutie Hamas.

Bezpečnostnú radu OSN žiadal, aby Hamas vyhlásila za "radikálnu teroristickú organizáciu" pre jej cielené útoky voči civilnému obyvateľstvu. Pripomenul, že Hamas medzi teroristické organizácie zaraďujú viaceré krajiny sveta.