Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Palestínsky vyjednávač má koronavírus, hospitalizovali ho v Izraeli

Sáib Irikát Foto: TASR/AP

Tento 65-ročný muž je už desaťročia kľúčovou osobnosťou palestínskej politiky.

Ramalláh 18. októbra (TASR) - Dlhoročný hlavný palestínsky vyjednávač Sáib Irikát, ktorému diagnostikovali nákazu koronavírusom SARS-CoV-2, je po zhoršení svojho zdravotného stavu od nedele hospitalizovaný v Izraeli.

Podľa agentúry AFP to uviedli Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) a Irikátov brat.

OOP vo vyhlásení spresnila, že po nákaze sa Irikátovi skomplikovali jeho chronické zdravotné problémy, ktoré ovplyvnili funkčnosť jeho dýchacieho systému.

"Jeho stav nie je dobrý," uviedol Sábir Irikát pre AFP a dodal, že jeho brata previezli do Rabinovho lekárskeho centra v izraelskom meste Petah Tikva ležiacom neďaleko Tel Avivu.

Irikát v roku 2017 v USA podstúpil transplantáciu pľúc, vysvetlila vo svojej správe AFP.

Tento 65-ročný muž je už desaťročia kľúčovou osobnosťou palestínskej politiky a často je hlavným partnerom pre zahraničných vyslancov a medzinárodné médiá.

Je o ňom známe, že sa zasadzuje za tzv. dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, teda za existenciu dvoch nezávislých štátov - izraelského a palestínskeho.

Irikát, ktorý sa narodil v Jeruzaleme, je aj generálnym tajomníkom OOP a pohybuje sa v najbližšom okolí palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

AFP informovala, že na okupovanom západnom brehu Jordánu bolo doteraz potvrdených 42.490 prípadov nakazenia novým koronavírusom, pričom evidujú aj 381 úmrtí.