Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pamätník Auschwitz znovu otvoria, budú platiť pandemické opatrenia

Na archívnej snímke budova pri vstupe do bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime Foto: TASR/AP

Určená bola napríklad špeciálna trasa prehliadky, po ktorej môžu ísť návštevníci len jedným smerom a ktorá zabraňuje stretnutiam s ostatnými.

Varšava 31. januára (TASR) - Pamätník a Múzeum Auschwitz-Birkenau a miesto bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora na území Poľska v pondelok znovu otvoria pre verejnosť. Budú však platiť nové opatrenia, ktoré zabránia kontaktom medzi návštevníkmi. Informácie priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Určená bola špeciálna trasa prehliadky, po ktorej môžu ísť návštevníci len jedným smerom a ktorá zabraňuje stretnutiam s ostatnými, uviedol v nedeľu pamätník.

Okrem toho sú odstránené vitríny, aby sa vytvorilo viac miesta, takže návštevníci môžu jeden od druhého udržiavať predpísanú vzdialenosť.

Poľská vláda vo štvrtok 28. januára oznámila opatrné uvoľňovanie lockdownu (celoštátnych karanténnych opatrení). Múzeá a galérie, ktoré boli zatvorené od začiatku novembra, sa teraz môžu od pondelka znovu otvoriť.

Pamätník Auschwitz-Birkenau v predchádzajúcich oznámeniach uvádzali, že v obvyklých rokoch ho navštívi vyše milión ľudí.

Nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny zorganizovalo v tomto vyhladzovacom tábore zavraždenie viac ako milióna ľudí, väčšinou Židov.

Nacisti vyvraždili po celej Európe počas holokaustu približne šesť miliónov Židov.