Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pamätník Červenej armády v Olomouci pomaľoval sprejer hákovými krížmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Hákové kríže niekto nastriekal na spodnú časť pamätníka, ktorý má tvar obelisku so šesťhrannou základňou. Na vrcholku pamätníka je červená päťcípa hviezda.

Olomouc 17. marca (TASR) - Niekoľko čiernych hákových krížov nakreslil sprejom neznámy vandal na pamätník oslobodenia Červenou armádou na Havlíčkovej ulici blízko centra moravského Olomouca. Pamätník patrí mestu a olomoucký primátor Miroslav Žbánek v narážke na ruskú inváziu na Ukrajine označil čin za "najhlúpejší spôsob" vyjadrenia odporu "voči šialencovi z Moskvy". Informácie priniesol vo štvrtok český portál Novinky.cz.

Prípad rieši polícia ako trestný čin poškodzovania cudzej veci, uviedla pre denník Právo policajná hovorkyňa Petra Vaňharová. Páchateľovi v prípade chytenia a odsúdenia hrozí šesť mesiacov až tri roky väzenia.

Hákové kríže niekto nastriekal na spodnú časť pamätníka, ktorý má tvar obelisku so šesťhrannou základňou. Na vrcholku pamätníka je červená päťcípa hviezda.

Primátor Žbánek dodal, že "keby tam niekto chcel zavesiť ukrajinskú vlajku, nemá s tým problém". Mesto teraz bude musieť zaistiť odstránenie hákových krížov a bude ho to stáť "nejaké peniaze".

Pamätník z roku 1945 stojí na okraji Čechových sadov a je jedným z najstarších československých diel v štýle socialistického realizmu. Je zároveň jedným z prvých pamätníkov oslobodenia postavených v Československu po druhej svetovej vojne. Jeho autorom bol miestny architekt Jaroslav Kovář mladší. Novodobú úpravu okolia pamätníka, ktorá bola vykonaná v 70. rokoch 20. storočia, projektoval architekt Zdeněk Štefka, pripomenuli Novinky.cz.