Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pamätník červenej armády v Bulharsku zafarbili

Žena pózuje pri pamätníku sovietskej armády v bulharskej metropole Sofia Foto: TASR/AP

V bulharskej metropole Sofia dnes v noci neznámi umelci prefarbili na ružovo pamätník sovietskej armády.

Sofia 21. augusta (TASR) -Pod postavy umiestnili nápis ospravedlnenia - pri príležitosti dnešného 45. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

Bulharský web Dariknews uviedol, že umelci sa vyjadrili k tomu, že Bulharsko bolo prvou krajinou, ktorá vtedy volala po intervencii, no tiež poslednou, ktorá sa za podiel na potlačení Pražskej jari ospravedlnilo. Na pamätníku sa totiž dnes objavil nápis v češtine: "Bulharsko se omlouvá!!!"

Ruský server Lifenews v správe o prefarbení hovorí o útočníkoch a vandaloch, ktorý znečistili pamätník venovaný hrdinom sovietskej armády a znesvätili ich pamiatku.

Pamätník z roku 1954, ktorý znázorňuje sovietskych vojakov obklopených mužmi a ženami z Bulharska, využívajú umelci a aktivisti už dlhšie. Vlani sochám pridali masky na protest proti zákonu ACTA či zmenili vojakov na komiksové postavy s nápisom "Ideme s dobou". Neskôr dostali sochy rôznofarebné kukly od stúpencov ruskej punkovej skupiny Pussy Riot a naposledy vo februári trom sochám prefarbili tváre na bulharské národné farby: bielu, zelenú a červenú.