Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Panamský exprezident dostal 11 rokov väzenia za pranie peňazí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa rozsudku zo 17. júla bol Martinelli odsúdený na 128 mesiacov odňatia slobody a pokutu vo výške 19 miliónov amerických dolárov.

Panama 18. júla (TASR) - Bývalý panamský prezident Ricardo Martinelli, ktorý sa chcel v roku 2024 opäť uchádzať o úrad hlavy štátu, bol podľa rozhodnutia súdu zverejneného v utorok odsúdený na takmer 11 rokov väzenia za pranie špinavých peňazí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Prokuratúra žiadala pre 71-ročného Martinelliho, ktorý bol prezidentom v rokoch 2009 až 2014, 12-ročný trest na základe obvinenia, že v roku 2010 použil nezákonne získané štátne prostriedky na kúpu väčšinového podielu v nemenovanom vydavateľstve.

Podľa obžaloby Martinelli a ďalšie osoby počas jeho prezidentského obdobia použili niekoľko nastrčených spoločností na odčerpanie takmer 44 miliónov dolárov zo štátnych zákaziek v oblasti infraštruktúry.

Martinelli následne použil časť týchto peňazí na kúpu kontrolného podielu v mediálnej spoločnosti Editora Panama America, ktorej noviny prijali redakčnú líniu podporujúcu jeho záujmy, vysvetľuje AFP.

Martinelli obvinenia opakovane poprel a tvrdí, že sa stal obeťou politického prenasledovania, ktoré má zmariť jeho prezidentskú kandidatúru. Podľa rozsudku zo 17. júla bol Martinelli odsúdený na 128 mesiacov odňatia slobody a pokutu vo výške 19 miliónov amerických dolárov.

Bývalý prezident je obvinený v samostatnom prípade z prania špinavých peňazí pochádzajúcich od brazílskeho stavebného gigantu Odebrecht. Táto kauza sa začne skúmať v auguste.

V roku 2016 sa spoločnosť Odebrecht pred americkým súdom priznala k zaplateniu úplatkov vo výške viac ako 788 miliónov dolárov vládnym predstaviteľom a politickým stranám, najmä v Latinskej Amerike, a to za získanie zákaziek v oblasti infraštruktúry.

Táto brazílska spoločnosť sa priznala, že v Paname poskytla úplatky v hodnote 59 miliónov dolárov výmenou za zákazky na verejné práce.

Martinelli bol od svojho odchodu z funkcie vyšetrovaný pre viaceré korupčné škandály. V roku 2021 bol však zbavený obvinení zo špionáže a sprenevery verejných prostriedkov.