Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pandémia koronavírusu zvýšila úmrtnosť na tuberkulózu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Partnerstvo Stop tuberkulóze (Stop TB Partnership) uviedlo, že pakované lockdowny znemožnili prístup k diagnostickým a liečebným službám.

Dublin 18. marca (TASR) - Vplyv pandémie koronavírusu na úmrtnosť na tuberkulózu (TBC) je "horší, ako sa očakávalo", varovalo vo štvrtok Partnerstvo Stop tuberkulóze (Stop TB Partnership) - zoskupenie organizácií a krajín usilujúcich sa o odstraňovanie TBC vo svete. Informovala o tom agentúra DPA.

Opakované lockdowny "znemožnili prístup k diagnostickým a liečebným službám", uvádza Partnerstvo. Pozornosť, ktorú na seba v nemocniciach a vo vládach na celom svete strhla koronavírusová pandémia, "vážne poškodila pozornosť, ktorá sa venuje TBC v krajinách s nízkym a stredným príjmom". Výsledkom bol "drastický pokles" v diagnostike a liečbe, najmä v deviatich krajinách s "vysokou záťažou TBC", ako sú India a Indonézia.

Podľa indického ministra zdravotníctva Harša Vardhana, ktorý predsedá rade Partnerstva, "TBC nezmizla, kým zápasíme s pandémiou ochorenia COVID-19". "Ľudia sa rozptýlili, zdravotníkov presmerovali a zdravotné systémy preťažili," povedal minister.

Z približne desiatich miliónov prípadov zomrie ročne na TBC 1,5 milióna ľudí, uvádza Partnerstvo. V nízko- a strednepríjmových krajinách je TBC príčinou úmrtí "omnoho častejšie ako COVID-19". Hlásených 121 miliónov prípadov koronavírusu na celom svete viedlo k úmrtiam takmer 2,7 milióna ľudí bez ohľadu na bohatstvo krajín.  

TBC a COVID-19 sú choroby dýchacích ciest prenášané vzduchom s niektorými podobnými príznakmi, ako je kašeľ, horúčka a dýchavičnosť, TBC je však bakteriálne, nie vírusové ochorenie.  

Aj keď TBC "existuje už od čias faraónov", vakcína proti nej bola vyvinutá len pred sto rokmi a "jej účinnosť u dospelých je nízka", uvádza Partnerstvo. Naopak, vakcíny na koronavírus boli vyvinuté len nedávno a "ako dúfame, ukončia pandémiu", povedala Thokozile Phiriová Nkomaoví z Malawi - členka rady Partnerstva.

Partnerstvo Stop tuberkulóze organizuje podujatia, na ktorých "chce ukázať rozsah epidémie a predstaviť preventívne a terapeutické prostriedky v boji proti tejto chorobe". Jeho cieľom je vyvolať záujem o výskum TBC a o poskytovanie starostlivosti pacientom s touto chorobou.