Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pandémia v Taliansku zrýchlila klesanie v počte sobášov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Uzatváranie manželstiev však v Taliansku klesalo ešte pred tým, ako sa krajina stala obeťou koronavírusu.

Rím 18. februára (TASR) - Sobáše sú v Taliansku čoraz zriedkavejšie a počas pandémie koronavírusu to platí ešte viac. Ukázali to oficiálne údaje zverejnené vo štvrtok.

V prvom štvrťroku 2020, keď krajinu vážne zasiahol koronavírus, počet Talianov, ktorí vstúpili do manželstva, klesol medziročne o približne 20 percent. Informoval o tom národný štatistický úrad Istat, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

V druhej štvrtine vlaňajška, keď väčšinu tohto obdobia platil v Taliansku prísny lockdown, klesol počet sobášov o 80 percent a rozlúk aj rozvodov asi o 60 percent.

K obmedzeniam platným počas lockdownu (zatvorenia krajiny) patril aj zákaz svadobných hostín.

Uzatváranie manželstiev však v Taliansku klesalo ešte pred tým, ako sa krajina stala obeťou koronavírusu. Istat v roku 2019 zaznamenal približne 184.000 sobášov, čo bol pokles o šesť percent oproti roku 2018 a o približne 25 percent oproti roku 2008.

Naopak, rozvody sú čoraz bežnejšie, prevažne vďaka zmenám v legislatíve, ktorá tento proces urýchľuje, uviedol Istat. Spresnil, že počet rozvodov stúpol z približne 54.300 v roku 2008 na vyše 85.000 v roku 2019.

Taliansko má už dlho problém s klesajúcou pôrodnosťou a starnúcim obyvateľstvom - ide o dva dlhodobé trendy, ktoré zmenšujú skupiny ľudí vhodných na manželstvo.