Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Benedikt XVI. rezignoval: Už nie som pápež, som pútnik

Posledné verejné požehnanie pápeža Benedikta XVI. veriacich z balkóna letnej rezidencie v Castel Gandolfe. Foto: TASR/AP

Pápežský stolec je oficiálne uvoľnený po siedmich rokoch, desiatich mesiacoch a deviatich dňoch pontifikátu Benedikta XVI.

Vatikán 28. februára (TASR) - Presne o 20.00 h SEČ nadobudla účinnosť jeho abdikácia, ktorej symbolickým znakom bolo uzavretie brány jeho rezidencie v Castel Gandolfe.

Na Pápežskom paláci v mestečku južne od Ríma spustili vlajku a švajčiarska garda ukončila svoju službu pri strážení budovy. Na námestí pred palácom sa ešte raz ozvali volania "Viva il Papa" a znova zazneli zvony.

Benedikt XVI. je prvým pápežom po šiestich storočiach, ktorý dobrovoľne odstúpil z funkcie hlavy katolíckej cirkvi.

Švajčiarska garda zatvára hlavné dvere pápežskej rezidencie v Castel Gandolfo
Foto: TASR/AP
Jeho abdikáciou sa dnes večer začalo obdobie sedisvakancie (sede vacante), uprázdneného pápežského stolca, ktoré bude trvať až do zvolenia nového pápeža na marcovom konkláve.

V piatok 1. marca sa vo Vatikáne začne generálna kongregácia, na ktorej sa zídu kardináli-volitelia, aby pripravili tajnú voľbu nástupcu Benedikta XVI.

Podľa zmien v kánonickom práve, ktoré nedávno urobil pápež, sa konkláve môže začať skôr ako 15 dní po uvoľnení pápežského stolca.

V praxi to znamená, že kardináli rozhodnú o začiatku konkláve sami.

Posledný pozdrav

Pápež Benedikt XVI. sa dnes presunul z Vatikánu do letnej rezidencie v Castel Gandolfe, kde strávi prvé týždne po odstúpení z úradu hlavy katolíckej cirkvi.

Z balkóna rezidencie ešte naposledy pozdravil veriacich. "Už nie som pápež, som pútnik, ktorý začína poslednú časť svojej púte na Zemi," povedal Benedikt XVI. po taliansky.

Bránu Pápežského paláca v Castel Gandolfe krátko pred príletom Benedikta XVI. otvorili. Na námestí pred palácom bolo podľa polície približne 4000 ľudí, bolo však preplnené a preto mnohí ďalší zaplnili aj okolité ulice.

Benedikt XVI. sa predtým v Apoštolskom paláci rozlúčil s predstaviteľmi Vatikánu a okolo 17.00 h ho opustil, aby na vŕšku vo Vatikánskych záhradách nasadol do vrtuľníka. Pri odlete sa v Ríme rozozvučali zvony. Cesta do Castel Gandolfa trvala asi 15 minút.

Galéria: Cesta Josepha Ratzingera na Petrov stolec





Vrtuľník s pápežom Benediktom XVI. na palube odlieta z Vatikánu v Ríme do pápežovej letnej rezidencie v Castel Gandolfo 28. februára 2013 počas posledného dňa pontifikátu pápeža Benedikta XVI.
Foto: TASR/AP
Presne o 20.00 h sa Benedikt XVI. stal prvým pápežom po 600 rokoch, ktorý z úradu odstúpil. Už ako emeritný pápež zotrvá v Castel Gandolfe v najbližších mesiacoch do ukončenia prípravy svojho nového príbytku vo Vatikáne. Jeho doterajší byt vo vatikánskom Apoštolskom paláci bude počas sedisvakancie zapečatený.

Novým domovom emeritného pápeža by sa mala stať štvorposchodová budova spojená s kláštorom na severnom okraji vatikánskych záhrad.




V ústraní sa chce venovať modlitbám, nevracia sa k súkromnému životu, ako zdôraznil na stredajšej poslednej generálnej audiencii.

Pohľad na kláštor Mater Ecclesiae, vedľa veže San Giovanni vo Vatikáne. Očakáva sa, že emeritný pápež Benedikt XVI tu bude žiť a modliť sa. Zatiaľ sa tu renovuje štvorposchodová budova, stavebné materiály pokrývali trávnik domu
Foto: TASR/AP

Prečítajte si aj: