Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež Benedikt XVI. zažal vianočné sviece

Pápež Benedikt XVI. zapálil mierové vianočné sviečky na parapete svojho ateliéru. Foto: TASR/AP Photo

Pútnici, turisti a obyvatelia Ríma sa zišli na námestí sv. Petra, na ktorom stál rozložený Betlehem. Keď sa rozžiaril plameň, začali jasať.

Vatikán 24. decembra (TASR) - Pápež Benedikt XVI. zapálil mierové vianočné sviečky na parapete svojho ateliéru. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Pútnici, turisti a obyvatelia Ríma sa zišli na námestí sv. Petra, na ktorom stál rozložený Betlehem. Keď sa rozžiaril plameň, začali jasať.

Pápež bude neskôr viesť sviatočnú vianočnú omšu v bazilike sv. Petra. Obrad sa začne už o desiatej večer namiesto tradičnej polnoci. Vatikán tento posun pred rokmi zaviedol preto, aby si pontifik mohol odpočinúť pre vianočným príhovorom, ktorý prednesie z ústredného balkóna baziliky.

Pápež sa modlil za mier na Blízkom východe

Pápež Benedikt XVI. sa na tradičnej vianočnej omši modlil za mier na Blízkom východe a varoval pred náboženským fundamentalizmom.

Foto: TASR/AP Photo
"Modlime sa, aby boli Izraelčania a Palestínčania schopní žiť svoje životy v mieri a slobode," povedal pápež v pondelok v Bazilike sv. Petra. Taktiež spomenul konfliktami zmietané krajiny ako Libanon, Sýria či Irak a vyzval veriacich, aby sa za ne modlili, citovala agentúra AP.

Benedikt XVI. vo svojej kázni zároveň položil otázku, či si ľudia vo svojom hektickom živote poznačenom technológiou nájdu priestor na deti, na chudobných a na Boha. "Veľká morálna otázka v našom prístupe k ľuďom bez domova, utečencom a migrantom naberá hlbší rozmer: Máme skutočne priestor pre Boha, keď nás žiada, aby sme ho vpustili pod našu strechu? Máme pre neho čas a priestor?" uviedol pápež.

Omša sa začala o 22.00 h SEČ. Tradične sa začína o polnoci, pred niekoľkými rokmi však Vatikán jej začiatok posunul, aby si pápež mohol odpočinúť pred vianočným príhovorom, ktorý prednesie napoludnie v Prvý sviatok vianočný.