Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež bude prítomný na omši na Kvetnú nedeľu na Námestí svätého Petra

Pápež František sa prihovára veriacim počas generálnej audiencie vo Vatikáne v stredu 22. marca 2023. Foto: TASR/AP

Františka hospitalizovali v nemocnici Gemelli v stredu, pretože predchádzajúce dni mal ťažkosti s dýchaním.

Vatikán 31. marca (TASR) - Pápeža Františka podľa očakávania v sobotu prepusteia z nemocnice Gemelli v Ríme, kde sa lieči na zápal priedušiek (bronchitídu). Jeho uzdravovanie pokračuje "normálnym" spôsobom, dokonca jedol spolu s personálom a ochrankou na večeru pizzu. Bude tiež prítomný aj na omši na Kvetnú nedeľu na vatikánskom Námestí svätého Petra. TASR informuje podľa agentúry AP.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni zverejnil v piatok písomnú aktuálnu správu o zdravotnom stave pápeža. Bruni v následnom oznámení uviedol, že František má byť osobne aj na omši na Kvetnú nedeľu na Námestí svätého Petra. Kvetnou nedeľou sa začína Veľkonočný týždeň so sériou cirkevných obradov, ktoré vyvrcholia Veľkonočnou nedeľou (Nedeľou Pánovho zmŕtvychvstania) 9. apríla.

Františka (86) hospitalizovali v nemocnici Gemelli v stredu, pretože predchádzajúce dni mal ťažkosti s dýchaním. Po vyšetrení mu lekári zistili zápal priedušiek a nasadili mu antibiotiká podávané infúziami. V piatok ráno už pápež čítal noviny a po raňajkách pokračoval v práci.

Pápežov návrat do Vatikánu "sa očakáva zajtra, taký je záver vyplývajúci z posledných testov urobených dnes ráno", uviedol v piatok Bruni. Neskôr dodal že v takom prípade bude prítomný aj na námestí na Kvetnú nedeľu. Hovorca však nenaznačil, či František bude mať na tomto obzvlášť dlhom obrade aj kázeň - alebo či ju možno niekto prečíta namiesto neho.