Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež František a koptský pápež Teodor II. udelili spoločné požehnanie

Alexandrijský patriarcha Teodorom II. (vľavo) počúva prejav pápeža Františka počas týždennej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne v stredu 10. mája 2023. Foto: TASR/AP

Patriarcha Alexandrie Teodor II. sa spoločne s Františkom v stredu zúčastnil na celej generálnej audiencii. Na jej úvod mal prejav v arabčine.

Vatikán 10. mája (TASR) - Pápež František a koptský pápež Teodor II. v stredu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne udelili spoločné požehnanie. Týmto významným ekumenickým gestom si pripomenuli 50. výročie stretnutia svojich predchodcov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Patriarcha Alexandrie Teodor II. sa spoločne s Františkom v stredu zúčastnil na celej generálnej audiencii. Na jej úvod mal prejav v arabčine.

František pripomenul, že v stredu (10. mája) uplynulo 50 rokov od stretnutia pápeža Pavla VI. a koptského pápeža Šenudu III. Obaja podpísali spoločné vyhlásenie o spoločnej viere v Krista a odmietnutí proselytizmu (násilné obracanie na inú vieru). Tiež vyjadrili znepokojenie v spojitosti so situáciou Palestínčanov a žiadali mier na Blízkom východe.

Vzájomné vzťahy sa odvtedy zlepšili a František navštívil Teodora v roku 2017 v koptskej katedrále v Káhire. Krátko predtým zradikalizovaní príslušníci džihádistickej skupiny Islamský štát zaútočili na Kvetnú nedeľu v Alexandrii na dva kostoly. O život prišlo najmenej 45 ľudí.

František tiež pripomenul popravy 21 prevažne egyptských koptských kresťanov v Líbyi v roku 2015.

"V spojitosti s mučeníkmi koptskej cirkvi, ktorí sú aj naši, chcem pripomenúť mučeníkov na líbyjskej pláži, ktorí sa mučeníkmi stali pred niekoľkými rokmi," povedal.

Teodor II. bude v nedeľu slúžiť obrady v Lateránskej bazilike v Ríme.