Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pápež František mieri na Cyprus, hlavnou témou bude migrácia

Vatikánska vlajka veje pred rímsko-katolíckym kostolom v cyperskom hlavnom meste Nikózia. Foto: TASR/AP

Na Cypre žije gréckokatolícka väčšina a na pápežovu návštevu bude dohliadať vyše 500 policajtov.

Nikózia 2. decembra (TASR) - Pápež František pricestuje vo štvrtok na politicky rozdelený ostrov Cyprus. Dvoma prioritami jeho návštevy sú kritická situácia migrantov a medzináboženský dialóg, informovala tlačová agentúra AFP.

František pristane na letisku v prístavnom meste Larnaka a na Cypre strávi dva dni. Následne sa presunie do Grécka, ktoré predstavuje ďalšiu "prednú líniu" utečeneckej krízy. Cyperské úrady označili jeho cestu za "historickú".

František, ktorý v septembri premiérovo navštívil aj Slovensko, sa stane iba druhým katolíckym pápežom, ktorý zavítal na Cyprus, kde žije gréckopravoslávna väčšina. Túto stredomorskú krajinu v roku 2010 navštívil emeritný pápež Benedikt XVI.

Pápežova cesta vyvrcholí omšou na štadióne v cyperskom hlavnom meste Nikózia, kde sa očakáva účasť 25.000 katolíkov. Cyprus má približne jeden milión obyvateľov.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP
Katolícka menšina na Cypre zahŕňa tisícky maronitov, ktorých predkovia prišli zo Sýrie a Libanonu. Väčšinu z nich tvoria zámorskí robotníci z Filipín a južnej Ázie, plus africkí migranti. Na pápežovu návštevu bude dohliadať vyše 500 policajtov.

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď turecké sily vtrhli na ostrov, ktorý následne okupovali v reakcii na prevrat organizovaný gréckou juntou, ktorá bola v danom čase pri moci, pripomína AFP. Samozvanú Severocyperskú tureckú republiku dosiaľ uznáva iba Ankara.

Pravoslávna cirkev je oddelená od katolíckej od schizmy v roku 1054 medzi Rímom a Konštantínopolom, dnešným Istanbulom.