Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež František: Nádeje mjanmarského ľudu nemôže pochovať násilie

Zdravotná sestra ošetruje ženu po zasiahnutí slzotvorným plynom počas protestu proti vojenskej okupácii, v mjanmarskom meste Rangún 2. marca 2021. Foto: TASR/AP

Od vojenského prevrat v Mjanmarsku z 1. februára bolo počas protestov v dôsledku represálií tamojších bezpečnostných zložiek zabitých najmenej 30 ľudí.

Vatikán 3. marca (TASR)- Pápež František v stredu vyhlásil, že nádeje mjanmarského ľudu nemôže "pochovať násilie", a opäť vyzval na oslobodenie politických väzňov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pápež na konci svojej pravidelnej stredajšej generálnej audiencie apeloval priamo na mjanmarské vojenské orgány, "aby dialóg zvíťazil nad útlakom a pokoj nad nezhodami".

Oslovil tiež medzinárodné spoločenstvo, "nech dohliada na to, aby nádeje obyvateľov Mjanmarska neboli "pochované násilím".

Mladí ľudia v tejto ázijskej krajine si podľa neho zaslúžia budúcnosť, kde nenávisť a nespravodlivosť ustúpia zmiereniu". Najvyšší pontifex tiež zopakoval výzvu, ktorú prvýkrát vyslovil minulý mesiac, a požiadal vojenských vodcov v Mjanmarsku, aby vykonali konkrétne gesto zmierenia prepustením politických väzňov.

Od vojenského prevrat v Mjanmarsku z 1. februára bolo počas protestov v dôsledku represálií tamojších bezpečnostných zložiek zabitých najmenej 30 ľudí, píše Reuters.

Armáda vtedy zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana ministerskej predsedníčky Su Ťij.

Už mesiac trvajúce protesty proti vojenskému puču a väzneniu štátnych predstaviteľov armádou sa nedávno začali v Mjanmarsku stupňovať. Polícia postupne proti demonštrantom nasadzuje slzotvorný plyn, vodné delá, omračujúce granáty a gumové projektily.