Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež František odsúdil ekonomický kolonializmus v Afrike

Pápež František pozdravuje priaznivcov po prílete do Kinshasy v Kongu v utorok 31. januára 2023. Foto: TASR/AP

Pápež v prejave v prezidentskom paláci v hlavnom meste Kinshasa naznačil, že dejiny KDR sú poznačené konfliktmi a cudzou nadvládou.

Kinshasa 31. januára (TASR) - Pápež František počas prvého dňa návštevy Konžskej demokratickej republiky (KDR) bohatej na nerastné suroviny odsúdil "ekonomický kolonializmus" v Afrike. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Pápež v prejave v prezidentskom paláci v hlavnom meste Kinshasa naznačil, že dejiny KDR sú poznačené konfliktmi a cudzou nadvládou. "Politické vykorisťovanie vystriedal hospodársky kolonializmus, ktorý bol rovnako zotročujúci," vyhlásil 86-ročný František s odkazom na pohnutú históriu KDR.

"Výsledkom je, že táto krajina, ktorá je masívne drancovaná, nemá dostatočný úžitok zo svojich obrovských zdrojov," povedal pápež po taliansky konžským politikom a iným hodnostárom. "Prestaňte dusiť Afriku - nie je to baňa, ktorú treba vyťažiť, ani územie, ktoré treba vydrancovať," dodal.

KDR, v minulosti známa ako Belgické Kongo a Zair, má zhruba 100 miliónov obyvateľov a nachádza sa v centrálnej časti Afriky. Krajina získala nezávislosť od Belgicka v roku 1960. Napriek obrovským zásobám nerastných surovín, dreva a sladkej vody zostáva jednou z najchudobnejších krajín sveta.

Podľa Svetovej banky (WB) žijú približne dve tretiny tamojších obyvateľov z menej ako 2,15 dolára na deň. Východnú časť krajiny sužuje konflikt; od konca roku 2021 tam povstalci z hnutia M23 obsadili rozsiahle územia. František vo svojom prejave zároveň podporil pokračujúce mierové úsilie v regióne.