Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František odsúdil masaker v ukrajinskej Buči

Pápež František ukazuje ukrajinskú zástavu, ktorú mu poslali z mesta Buča na Ukrajine počas pravidelnej verejnej audiencie vo Vatikáne 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl našli najmenej dva masové hroby a zahraniční reportéri priniesli zábery desiatok tiel v uliciach.

Vatikán 6. apríla (TASR) - Pápež František v stredu odsúdil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča, kde boli v masových hroboch i v uliciach mesta nájdené desiatky tiel. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

"Nedávne správy týkajúce sa vojny na Ukrajine priniesli namiesto úľavy a nádeje svedectvá o nových krutostiach, akou je i masaker v Buči," uviedol František ku koncu svojej týždennej generálnej audiencie.

"Krutosť je čoraz strašnejšia a mierená dokonca aj proti civilistom, bezbranným ženám a deťom. Sú to obete, ktorých nevinná krv volá do neba a prosí: Zastavte túto vojnu!," pokračoval pápež.

František sa následne postavil a rozprestrel ukrajinskú vlajku, ktorú mu podľa jeho slov priniesli priamo z Buče. Agentúra AFP poznamenáva, že vlajka bola špinavá a nachádzal sa na nej nápis.

Pápež František ukazuje ukrajinskú zástavu, ktorú mu poslali z mesta Buča na Ukrajine počas pravidelnej verejnej audiencie vo Vatikáne 6. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


"(Vlajka) pochádza z vojny, presne z mučeníckeho mesta Buča," uviedol pápež a následne k sebe privolal skupiny detí, ktorí s rodičmi utiekli z Ukrajiny a do Vatikánu dorazili v utorok. "Tieto deti museli ujsť, aby mohli byť na bezpečnom území. Je to ovocie vojny. Nezabúdajme na nich a ani na ukrajinský ľud," uviedol František, ktorý každému dieťaťu následne daroval veľkonočné vajíčko.

Správy o zabíjaní civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili tento víkend. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl našli najmenej dva masové hroby a zahraniční reportéri priniesli zábery desiatok tiel v uliciach. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov a hovoril aj o genocíde.

Rusko tieto obvinenia poprelo a tvrdí, že zábery z Buče – ale i z iných miest – zachytávajúce telá mŕtvych civilistov sú falošné a vyhotovila ich ukrajinská armáda, alebo že mŕtve telá sa v uliciach mesta objavili až potom, keď sa z neho stiahla ruská armáda.