Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež František odsúdil najnovšie raketové útoky cielené na Ukrajinu

Pápež František dostáva dar na záver generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne v stredu 16. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Pápež František spomína podľa agentúry Reuters Ukrajinu takmer vo všetkých svojich verejných vystúpeniach.

Vatikán 16. novembra (TASR) - Pápež František v stredu odsúdil najnovšiu vlnu raketových útokov na Ukrajinu a vyzval na prímerie, aby sa predišlo eskalácii konfliktu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"So zármutkom a znepokojením som sa dozvedel o nových a ešte neľútostenejších útokoch na Ukrajinu, ktoré priniesli smrť a zničili veľkú časť civilnej infraštruktúry," uviedol František v taliančine na generálnej audiencii.

"Modlime sa, aby Pán zmenil srdcia tých, ktorí sa stále spoliehajú na vojnu, aby na mučeníckej Ukrajine prevládla túžba po mieri a predišlo sa tak eskalácii a otvorila sa cesta k prímeriu a dialógu," pokračoval pápež.

František tieto slová predniesol v čase, keď Poľsko a jeho spojenci v NATO prešetrujú utorkový výbuch v poľskej dedine ležiacej neďaleko ukrajinských hraníc – spôsobený zrejme raketou –, pri ktorom zahynuli dve osoby. František počas svojej audiencie tento incident nespomenul.

Rusko však podľa ukrajinského generálneho štábu vypálilo v utorok na územie Ukrajiny 110 striel a vyslalo desať dronov iránskej výroby. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že hlavným cieľom týchto útokov bola rovnako ako aj pri predchádzajúcich takýchto útokoch energetická infraštruktúra. No len desať rakiet zasiahlo podľa neho stanovené ciele.

V dôsledku utorkových útokov zostali bez dodávok elektrickej energie milióny ukrajinských domácností v 16 z 24 ukrajinských oblastiach, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Pápež František spomína podľa agentúry Reuters Ukrajinu takmer vo všetkých svojich verejných vystúpeniach. Minulý mesiac vôbec prvýkrát žiadal priamo ruského prezident Vladimira Putina, aby zastavil "špirálu násilia a smrti" na Ukrajine.