Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež František odsúdil šírenie dezinformácií o COVID-19 a očkovaní

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František sa k tejto problematike vyjadril už druhýkrát v priebehu mesiaca.

Vatikán 28. januára (TASR) - Pápež František odsúdil v piatok šírenie falošných správ o ochorení COVID-19 a očkovaní proti koronavírusu. Šírenie takýchto dezinformácií je podľa neho porušovaním ľudských práv, informovali agentúry Reuters a AP.

"Je ľudským právom byť náležite informovaný a dostať pomoc s porozumením situácie na základe vedeckých dát a nie falošných správ," uviedol František pre portál catholicfactchecking.com – o konzorcium katolíckych médií, ktoré uvádza, že jeho cieľom je "objasniť falošné správy a zavádzajúce informácie".

"Je nemožné nevidieť, že okrem pandémie sa v súčasnosti šíri aj 'infodémia' – skreslenie reality na základe strachu, ktoré v našej globálnej spoločnosti vedie k explózii komentárov k falošným, priam až vymysleným správam," uviedol František.

Pápež však zároveň požiadal o zhovievavý prístup k tým, ktorí týmto falošným správam uverili. Podľa Františka je takýmto ľuďom potrebné pomôcť, aby pochopili pravdu.

"Falošné správy musia byť vyvrátené, avšak individuálne osoby musia byť rešpektované, pretože často (takýmto správam) uveria nevedome... Realita je vždy komplexnejšia, ako si myslíme, a musíme rešpektovať pochybnosti, obavy a otázky, ktoré si ľudia kladú," uviedol František s tým, že takýchto ľudí nemožno "zavrhnúť".

Pápež Františk, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Pápež František sa k tejto problematike vyjadril už druhýkrát v priebehu mesiaca. Pred tromi týždňami odsúdil 85-ročný František "nepodložené" ideologické dezinformácie o vakcínach, vyjadril svoju podporu vakcinačným kampaniam rôznych krajín a uviedol, že je morálnou povinnosťou ľudí starať sa o svoje zdravie, ako aj zdravie iných.

František je jedným z náboženských lídrov, ktorí najčastejšie obraňujú očkovanie a pandemické opatrenia, píše AP. Niektorí katolíci, vrátanie viacerých konzervatívnych amerických biskupov a kardinálov, totiž tvrdia, že vakcíny sú nemorálne, pretože boli vyvinuté aj za pomoci výskumov, pri ktorých sa v minulosti používali tkanivá odobraté z potratených plodov.

Vatikán však tieto tvrdenia odmieta a uviedol, že očkovanie proti koronavírusu je pre katolíkov "morálne akceptovateľné". Zaočkovaní sú nakoniec aj pápež František či emeritný pápež Benedikt XVI.

Vatikán okrem toho začal prednedávnom požadovať od všetkých svojich zamestnancov, aby sa pri vstupe na pracovisko preukázali potvrdením o očkovaní alebo prekonaní COVID-19.