Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Pápež František odsúdil zvrátenú nenávisť antisemitských útokov

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Audiencia členov Amerického židovského výboru u hlavy katolíckej cirkvi sa uskutočnila po tom, ako pápež rozhodol, že Vatikán sprístupní archívy z čias 2. sv. vojny a pontifikátu pápeža Pia XII.

Vatikán 8. marca (TASR) - "Zvrátenú nenávisť", ktorá sa ukrýva za vlnou antisemitských útokov v rôznych častiach sveta, odsúdil pápež František počas piatkovej audiencie členov Amerického židovského výboru (AJC) u hlavy katolíckej cirkvi.

Prekonať túto nenávisť však dokáže vzájomný dialóg medzi rozličnými náboženstvami, zdôraznil najvyšší pontifex, píše agentúra AP.

František podotkol, že ich stretnutie sa koná v čase čoraz viac sa rozširujúcej "klímy zla a zlosti, v ktorej sa zakoreňuje zvrátená nenávisť". Upozornil i na to, že pre kresťanov je každá forma antisemitizmu "odmietnutím vlastného pôvodu - teda úplným protirečením si".

Audiencia sa uskutočnila niekoľko dní po tom, ako pápež rozhodol, že Vatikán na jar budúceho roku sprístupní svoje archívy z čias druhej svetovej vojny a pontifikátu pápeža Pia XII., kritizovaného za to, že mlčal o holokauste.