Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František otvoril slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu

Na snímke pápež František vo Vatikáne 29. marca 2023. Foto: TASR/AP

Pápeža prepustili z nemocnice tri dni po tom, čo ho prijali pre problémy s dýchaním.

Vatikán 2. apríla (TASR) - Pápež František otvoril na Námestí svätého Petra vo Vatikáne slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu, ktorou sa začala séria obradov Veľkonočného týždňa. Stalo sa tak len deň po prepustení pápeža z nemocnice Gemelli, kde bol hospitalizovaný pre zápal priedušiek. TASR správu prevzala z agentúry AFP a portálu Vatican News.

Osemdesiatšesťročného pápeža priviezli papamobilom na vatikánske Námestie svätého Petra, na ktorom sa zhromaždilo približne 30.000 ľudí. František veriacim počas jazdy námestím i krátko zamával. Následne zachrípnutým hlasom bohoslužbu slávnostne otvoril a presunul sa na sedadlo pred oltárom, odkiaľ predniesol i homíliu. Vatikán už predtým avizoval, že samotnú bohoslužbu na Kvetnú nedeľu bude celebrovať kardinál Leonardo Sandri a predpokladá sa, že aj ostatné veľkonočné bohoslužby budú viesť kardináli.

Pápeža prepustili z nemocnice tri dni po tom, čo ho prijali pre problémy s dýchaním. Následne mu bola diagnostikovaná bronchitída a lekári ho liečili infúznym podávaním antibiotík. František odišiel z nemocnice späť do Vatikánu na prednom sedadle bieleho vozidla Fiat 500, z ktorého kýval skupine novinárov zhromaždených pred nemocnicou. Pápež dokonca zažartoval, že je "stále nažive" a usmieval sa na žurnalistov a ďalších prítomných.

Agentúra AFP pripomína, že Františkovi v nemocnici Gemelli v júli 2021 odstránili 33 centimetrov hrubého čreva a zostal tam desať dní. V interview pre agentúru AP z 24. januára tohto roka František povedal, že divertikulóza (výdutina v črevnej stene) sa "vrátila".

Pápeža tiež už vyše roka trápia natiahnuté väzy pravého kolena a malá zlomenina, čo ho často núti použiť invalidný vozík alebo si pomáhať pri chôdzi palicou. Operáciu kolena zatiaľ odmieta podstúpiť, pretože počas operácie hrubého čreva v roku 2021 nereagoval dobre na celkovú anestéziu.