Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František po historickej návšteve Iraku odletel do Ríma

Pápež František a iracký prezident Barhám Sálih kráčajú k lietadlu pred odletom Svätého Otca z Iraku na letisku v Bagdade v pondelok 8. marca 2021. Foto: TASR/AP

František splnil touto návštevou aj sen svojho predchodcu Jána Pavla II.

Bagdad 8. marca (TASR) - Pápež František ukončil v pondelok vôbec prvú pápežskú návštevu Iraku, ktorá prebehla bez problémov aj napriek obavám z bezpečnostnej situácie a druhej vlny koronavírusovej pandémie v krajine. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

Pápež (84) precestoval v Iraku vyše 1400 kilometrov. Povzbudil zmenšujúcu sa komunitu kresťanov, ale ruku podal aj väčšine šiitských moslimov - prostredníctvom stretnutia s ich najvyšším duchovným, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním.

František sa počas štvordňovej historickej návštevy, po piatich irackých provinciách snažil priniesť nádej irackým kresťanom, odsunutým na okraj spoločnosti a v prejavoch apeloval na dobré spolunažívanie, odpustenie a mier.

Pápež počas troch celých dní v Iraku nabitých programom predniesol viac ako šesť príhovorov v takmer rovnakom počte miest. Zakaždým povzbudzoval v ľuďoch nádej a pocit bratstva.

V piatok v hlavnom meste Bagdad vyzýval na skoncovanie s korupciou a extrémizmom a apeloval na irackých predstaviteľov, aby proti korupcii bojovali viac. Organizácia Transparency International (TI) pravidelne zaraďuje Irak medzi krajiny sveta najviac poznačené úplatkárstvom.

Pápež František (uprostred) prichádza celebrovať sv. omšu do Chaldejskej katedrály sv. Jozefa 6. marca 2021 v Bagdade.
Foto: TASR/AP


Pápež, ktorý je popredným podporovateľom medzináboženského dialógu, vyzdvihol aj ostatné trpiace iracké menšiny. Jezídov označil za "nevinné obete nezmyselných a brutálnych zverstiev", ktoré proti nim v roku 2014 páchala extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Pápež sa v sobotu v starovekom meste Ur v južnom Iraku, kde sa narodil prorok Abrahám, zúčastnil na medzináboženskom stretnutí. Vyzval irackých moslimov, kresťanov a iných veriacich, aby prestali so vzájomným nepriateľstvom a boli bratmi. S príslušníkmi menšín sa stretol osobne.

Na snímke pápež František (uprostred) na medzináboženskom stretnutí neďaleko starovekého mesta Ur 6. marca 2021.
Foto: TASR/AP


V sobotu mal tiež výnimočné stretnutie s vysoko uctievaným duchovným Sístáním, ktorí žije v ústraní. Ten potom vyhlásil, že irackí kresťania musia mať právo žiť v "mieri".

František strávil celú nedeľu na severe Iraku, ktorý doslova stelesňuje poslanie blízke jeho srdcu - tým je podpora vojnou traumatizovaných kresťanov. Pápež tam povedal, že "tragický" exodus kresťanov "nevyčísliteľne poškodzuje nielen dotknutých jednotlivcov, ale aj celú spoločnosť, ktorú opustili".

Pápež po rozlúčke na letisku v metropole Bagdad, kde mu mával prezident Barham Sálih, odletel do Ríma. František splnil touto návštevou aj sen svojho predchodcu Jána Pavla II.