Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pápež František počas audiencie znova apeloval na mier na Ukrajine

Na snímke pápež František prchádza na pravidelnú generálnu audienciu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 27. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Pápež pre akútnu bolesť kolena, ktorá v posledných mesiacoch značne obmedzila jeho mobilitu, zrušil v utorok stretnutia, ktoré mal naplánované na tento deň.

Vatikán 27. apríla (TASR) - Pápež František počas stredajšej generálnej audiencie opäť apeloval na dosiahnutie mieru na Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

"Žiadam vás, vytrvajte v nepretržitej modlitbe za mier," povedal pápež, podľa ktorého po ukončení vojny volá celé ľudstvo. Umlčte zbrane, aby tí, ktorí majú moc ukončiť vojnu, mohli počuť volanie celého ľudstva po mieri," povedal pápež.
Na snímke pápež František prichádza na pravidelnú generálnu audienciu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 27. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Hlava katolíckej cirkvi taktiež poukázala na potrebu medzigeneračného spojenectva a poukázala na príklad vzťahu biblickej Rút so svojou svokrou Noemi.

Pápež pre akútnu bolesť kolena, ktorá v posledných mesiacoch značne obmedzila jeho mobilitu, zrušil v utorok stretnutia, ktoré mal naplánované na tento deň.
Na snímke pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 27. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Pre tento zdravotný problém zostal 85-ročný pápež počas audiencie na Námestí svätého Petra v stredu sedieť. "Ospravedlňujem sa, že vás pozdravím posediačky, pretože toto koleno sa ešte nezahojilo a nemôžem dlho stáť na nohách," povedal podľa agentúry AFP.

František si natiahol väzy v pravom kolene, vplyvom čoho sú preňho čoraz ťažšie a bolestivejšie aktivity ako chôdza, státie či vstávanie zo stoličky. Ako priblížil, tieto bolesti majú časom ustúpiť, avšak proces uzdravovania "je v tomto štádiu pomalý".