Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež František pricestoval do Južného Sudánu na trojdňovú návštevu

Pápež František. Foto: TASR/AP

Návrat Františka do Vatikánu je naplánovaný na nedeľu.

Džuba 3. februára (TASR) - Pápež František pricestoval v piatok na trojdňovú návštevu Južného Sudánu, aby podporil mier a zmierenie v tejto najmladšej krajine sveta. Južný Sudán trápia pozostatky občianskej vojny a extrémna chudoba. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.

Návšteva nazývaná "Púť mieru" je vôbec prvou pápežskou cestou do Južného Sudánu odvtedy, ako tamojšie prevažne kresťanské obyvateľstvo v roku 2011, po desaťročiach konfliktu, dosiahlo nezávislosť od väčšinovo moslimského Sudánu.

Pápeža, sediaceho na invalidnom vozíku, privítalo po pristátí jeho lietadla na letisku v hlavnom meste Džuba množstvo vysokopostavených predstaviteľov vrátane prezidenta Južného Sudánu Salvu Kiira.

František (86) bol predtým od utorka v susednom africkom štáte, v Konžskej demokratickej republike (KDR). Centrom pápežovej cesty v KDR bol brutálny konflikt vo východnej časti krajiny, bohatej na nerasty.

Mier sa vyhýba aj Južnému Sudánu, kde si päťročná občianska vojna vyžiadala 380.000 mŕtvych a štyri milióny vysídlených ľudí, pričom spôsobila hlboké schudobnenie mladej krajiny.

Davy ľudí, lemujúce ulice Džuby už niekoľko hodín pred pápežovým príchodom, mávali v piatok štátnymi vlajkami a držali vo výške pútače vítajúce Františka v Južnom Sudáne. Niektorí ľudia mali na sebe tradičné odevy alebo oblečenie náboženských rádov, iní kričali, trúbili, pískali a spievali cirkevné piesne.

Pápež sa má stretnúť s obeťami konfliktu, ako aj s politickými a cirkevnými lídrami krajiny. Naplánované to má medzi modlitbami a bohoslužbou pod holým nebom v nedeľu dopoludnia, ktorá podľa očakávania priláka obrovské davy ľudí.

K Františkovi sa v Južnom Sudáne pripoja aj anglikánsky arcibiskup z Canterbury a moderátor Valného zhromaždenia Škótskej cirkvi, čo podčiarkuje, aké dôležité je kresťanstvo v tejto pobožnej krajine s 12 miliónmi obyvateľov. Desiatky pútnikov kráčali deväť dní z mesta Rumbek do Džuby, čo je 400 kilometrov, len aby videli pápeža, povedal jeden z pútnikov pre AFP.

Návšteva – Františkova piata v Afrike – bola pôvodne naplánovaná na minuloročný júl, ale museli ju preložiť pre pápežove bolesti kolena, ktoré ho nútia používať invalidný vozík.

Svoju úlohu zohrali aj obavy o bezpečnosť. Napríklad zastávku v provincii Goma na východe KDR, kde pôsobia desiatky ozbrojených skupín, preto vynechali z itinerára.

"Tieto krajiny, ktoré sa nachádzajú v strede veľkého afrického kontinentu, veľmi trpeli dlhými konfliktami," povedal pápež ešte v nedeľu po modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne. Vyjadril tiež poľutovanie nad "ozbrojenými zrážkami a vykorisťovaním" v KDR a povedal, že Južný Sudán, "zmietaný rokmi vojny, túži po ukončení neustáleho násilia".

Návrat Františka do Vatikánu je naplánovaný na nedeľu.