Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež František prijal na audiencii taliansku premiérku Meloniovú

Talianska premiérka Giorgia Meloniová (vľavo) si podáva ruku s vedúcim vatikánskeho protokolu monsignorom Leonardom Sapienzom počas jej príchodu do Vatikánu 10. januára 2023 pred jej prijatím pápežom Františkom na súkromnej audiencii. Foto: TASR - AP

Počas stretnutia sa rozprávali o sociálnej situácii v Taliansku, vojne na Ukrajine aj o problematike utečencov.

Rím 11. januára (TASR) - Pápež František prijal v utorok na súkromnej audiencii taliansku premiérku Giorgiu Meloniovú. Počas stretnutia sa rozprávali o sociálnej situácii v Taliansku, vojne na Ukrajine aj o problematike utečencov. Uviedla to agentúra ANSA, informuje TASR.

Meloniová sa na audiencii, ktorá trvala približne 35 minút, zúčastnila aj so svojím partnerom Andreom Giambrunom a dcérou Ginevrou. Premiérka sa stretla i s vatikánskym štátnym sekretárom Pietrom Parolinom a arcibiskupom Paulom Gallagherom, ktorý pri Svätej stolici pôsobí ako sekretár pre vzťahy s inými štátmi.

"(Pápež a Meloniová) v rámci stretnutia hovorili o viacerých otázkach týkajúcich sa talianskej sociálnej situácie – najmä o boji proti chudobe, o rodinách, vzdelávaní mladých ľudí a ďalších demografických fenoménoch," vyhlásil Vatikán. Dodal, že témou audiencie aj bola ruská invázia na Ukrajinu a súčasná problematika utečencov.

Meloniová v utorok na sociálnej sieti zverejnila fotografiu z audiencie, ku ktorej napísala, že hovoriť s pápežom Františkom o otázkach súčasnej doby bolo pre ňu "veľkou cťou".

Agentúra ANSA dodáva, že Meloniová sa v utorok v Ríme stretla aj s japonským premiérom Fumiom Kišidom, s ktorým hovorila o vzájomných obchodných vzťahoch medzi Talianskom a Japonskom, ale aj o spolupráci v oblasti ekonomickej bezpečnosti, ochrany dodávateľských reťazcov a boja proti klimatickej zmene.