Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František sa nezúčastní na klimatickom summite OSN v Glasgowe

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Vatikán neúčasť 84-ročného pápeža na summite OSN v piatkovom oznámení nevysvetlil.

Vatikán 8. októbra (TASR) - Pápež František sa napokon osobne nezúčastní na dôležitom klimatickom summite OSN (COP26) v škótskom Glasgowe, ktorý sa uskutoční od 31. októbra do 12. novembra. Oznámila to v piatok Svätá stolica s tým, že delegáciu Vatikánu povedie namiesto pápeža vatikánsky štátny sekretár, kardinál Pietro Parolin, píše agentúra DPA.

Hoci Vatikán predtým oficiálne nepotvrdil, že pápež skutočne odcestuje na túto dôležitú klimatickú konferenciu, samotný František začiatkom septembra v rozhovore pre španielsky rozhlas uviedol, že takúto cestu plánuje. "Všetko záleží od toho, ako sa budem cítiť," poznamenal vtedy. "V pláne je, že tam budem," povedal.

Vatikán neúčasť 84-ročného pápeža na summite OSN v piatkovom oznámení nevysvetlil. Ako však pripomína agentúra AP, v júli František podstúpil operáciu hrubého čreva.

Pápež František sa už roky zasadzuje za podporu boja proti klimatickej zmene a o tejto téme sa zhováral vo štvrtok i s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorú prijal na súkromnej audiencii vo Vatikáne.

Spolu s takmer 40 ďalšími náboženskými vodcami podpísal v pondelok v Apoštolskom paláci vo Vatikáne spoločnú výzvu adresovanú vládam krajín sveta, aby sa na glasgowskom summite zaviazali k plneniu ambicióznym cieľov a zintenzívnili tak boj proti súčasnej klimatickej kríze.