Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Pápež František sa stretol s deťmi z rôznych kútov sveta

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Vatikán pritom v pondelok ráno oznámil, že František prechladol a necíti sa dobre.

Vatikán 7. novembra (TASR) - Pápež František hovoril v pondelok o mieri s deťmi z celého sveta vrátane Ukrajiny a palestínskych území, s ktorými sa stretol vo Vatikáne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Poďme pracovať na mieri, všetci!" povedal František deťom, z ktorých niektoré mu mohli položiť otázku. V publiku sa nachádzalo asi 7000 detí vo veku od 7 do 12 rokov, ktoré pochádzali z 84 krajín sveta. Niektoré z nich boli dopredu vybrané, aby pápežovi kládli otázky týkajúce sa napríklad mieru, konfliktu či životného prostredia.

Pápež na otázky detí odpovedal spontánne, často vtipkoval a zdalo sa, že si stretnutie s deťmi užíva a cíti sa dobre, píše agentúra Reuters.

Vatikán pritom v pondelok ráno oznámil, že František prechladol a necíti sa dobre. Pre chorobu sa následne rozhodol, že neprečíta príhovor, ktorý si pripravil pre delegáciu Konferencie európskych rabínov. Chcel tak ušetriť čas, aby mohol každého rabína osobne pozdraviť.

Rabíni namiesto toho dostali kópiu Františkovho príhovoru na prečítanie. Pápež v texte odsúdil antisemitizmus, vojnu a terorizmus. V pripravenej reči František uviedol, že jeho myšlienky a modlitby smerujú predovšetkým k udalostiam posledných týždňov. Odkazoval tak na vypuknutie vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v pásme Gazy, píše agentúra AP.

Zdalo, sa že na začiatku stretnutia s rabínmi Františkovi dochádza dych. Pápežovi chýba časť jedného pľúca, o ktorú prišiel ešte za mlada v Argentíne, pripomína Reuters.