Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pápež František sa stretol s kardinálom Pellom

Pápež František (vpravo) a austrálsky kardinál George Pell počas súkromnej audiencie vo Vatikáne v pondelok 12. októbra 2020. Austrálsky kardinál George Pell (79), ktorý bol v apríli zbavený všetkých piatich obvinení zo sexuálneho zneužívania detí, sa koncom septembra z Austrálie vráti do Ríma.George Pell bol svojho času jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako jeho "minister financií" a bol poverený vykonaním finančnej reformy vo Vatikáne. Na čele vatikánskeho Ekonomického sekretariátu pôsobil až do februára 2019. Foto: TASR/AP

Kardinál stále čelí civilnej žalobe, ktorú podal otec jedného z údajne kardinálom zneužitých z chlapcov.

Vatikán 12. októbra (TASR) - Pápež František sa v pondelok stretol s austrálskym kardinálom Georgeom Pellom, ktorý sa 30. septembra vrátil do Ríma po prvý raz od svojho uväznenia a následného oslobodenia spod obvinení týkajúcich sa sexuálneho zneužívania maloletých. Informovala o tom agentúra AFP.

Pápež sa so 79-ročným Pellom stretol počas súkromnej audiencie, uviedol Vatikán bez ďalších podrobností. To, či bude Pell vo Vatikáne poverený novou funkciou, bezprostredne jasné nebolo. "(Stretnutie) prebehlo veľmi dobre," povedal Pell novinárom pred svojou rezidenciou pri Vatikáne, uviedla agentúra Reuters.

Austrálsky najvyšší súd zbavil Pella v apríli obvinení zo zneužívania dvoch 13-ročných členov chlapčenského speváckeho zboru, ku ktorým malo dôjsť v 90. rokoch minulého storočia, keď Pell pôsobil ako arcibiskup v meste Melbourne. Za vinného bol kardinál v tomto prípade uznaný v decembri 2018.

Pell obvinenia popieral a súd v apríli vyhovel jeho druhému odvolaniu. Pell, ktorý od roku 2014 pôsobil ako pápežov "minister financií" a bol poverený vykonaním finančnej reformy vo Vatikáne, strávil vo väzení 13 mesiacov.

Kardinál stále čelí civilnej žalobe, ktorú podal otec jedného z údajne kardinálom zneužitých z chlapcov.