Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František sa stretol s manželkami bojovníkov brániacich Azovstaľ

Na snímke z 11. mája 2022 Kateryna Prokopenková (vpravo), manželka bojovníka pluku Azov Denysa Prokopenka a Ukrajinka Julija Fedusiuková (druhá vpravo) sa rozprávajú s pápežom Františkom na konci generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Vatikán oznámil, že prítomnosť manželiek členov pluku Azov na audiencii súvisí najmä s humanitárnou situáciou ľudí, ktorí sa stále nachádzajú v Azovstali.

Vatikán 11. mája (TASR) - Pápež František sa v stredu na konci generálnej audiencie na vatikánskom Námestí sv. Petra stretol s manželkami dvoch bojovníkov pluku Azov, ktorí bránia obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na ukrajinské veľvyslanectvo pri Svätej stolici v Ríme.

Manželky obrancov Azovstaľu napísali v uplynulých dňoch list pápežovi a v utorok dostali prekvapivé pozvanie na generálnu audienciu, približuje APA. Pôvodne sa mali na stretnutí s pápežom zúčastniť štyri ženy, avšak dvom z nich sa nepodarilo včas pricestovať z Poľska do Ríma. Na audienciu nakoniec prišli Kateryna Prokopenková, ktorej manžel Denys Prokopenko je jedným z veliteľom pluku Azov, a Julija Fedusiuková, manželka Arsenija Fedusiuka, ktorý takisto patrí k bojovníkom z tohto pluku.

"Požiadali sme ho (pápeža), aby prišiel na Ukrajinu, porozprával sa s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom a povedal mu, aby ich (bojovníkov) nechal odísť," povedala novinárom následne Prokopenková, ktorú citovala agentúra AFP. "Veríme, že toto stretnutie nám dá šancu zachrániť ich životy. Sme pripravení na kroky pápeža, jeho delegácie, naši vojaci sú pripravení byť evakuovaní do tretej krajiny," poznamenala.
Na snímke z 11. mája 2022 Kateryna Prokopenková (vpravo), manželka bojovníka pluku Azov Denysa Prokopenka a Ukrajinka Julija Fedusiuková poskytujú rozhovor pre agentúru AP na konci generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.
Foto: TASR/AP

Fedusiuková doplnila, že počas krátkeho stretnutia s pápežom, ktoré trvalo asi päť minút, mu povedali, že 700 ich "vojakov je zranených, majú gangrénu, amputované končatiny". "Mnohí z nich sú mŕtvi, nemohli sme ich pochovať; pápeža sme požiadali o pomoc, aby bol v tejto vojne treťou stranou a nechal ich odísť cez (humanitárny) koridor," dodala. "Povedal, že sa za nás modlí a že robí všetko, čo dokáže," uviedla.

Vatikán oznámil, že prítomnosť manželiek členov pluku Azov na audiencii súvisí najmä s humanitárnou situáciou ľudí, ktorí sa stále nachádzajú v Azovstali. Ten je v Mariupole poslednou baštou odporu ukrajinských ozbrojených síl brániacich sa proti presile ruských inváznych síl. Pápež v predchádzajúcich dňoch takisto dostal list od príbuzných civilistov ukrývajúcich sa v tomto rozsiahlom metalurgickom komplexe, ktorí ho vyzývali, aby pomohol zaistiť ich evakuáciu.

Podľa agentúry AFP sa v podzemných bunkroch pod oceliarňami, takmer úplne zničenými v dôsledku ruských útokov, ukrýva ešte asi 2000 ukrajinských vojakov a 1000 civilistov.