Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež František sa zaregistroval na Svetové dni mládeže v Lisabone

Pápež František. Foto: TASR/AP

Tradíciu Svetových dní mládeže založil pápež Ján Pavol II. v roku 1985.

Vatikán 23. októbra (TASR) - Pápež František v nedeľu oficiálne potvrdil svoju účasť na medzinárodnom zhromaždení katolíckej mládeže, ktoré sa bude konať v auguste 2023 v portugalskom Lisabone. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Svetové dni mládeže (SDM) organizované katolíckou cirkvou sa mali pôvodne konať už tento rok, ale boli odložené z dôvodu pandémie koronavírusu. Podujatie sa zvyčajne koná každé tri roky.

"Zaregistroval som sa," uviedol pápež stojac s mladými ľuďmi z Portugalska s tabletom v ruke v okne Apoštolského paláca s výhľadom na vatikánske Námestie svätého Petra. Povedal, že sa na túto udalosť zaregistroval "ako pútnik".

Na SDM v Lisabone, ktoré sa budú konať od 1. do 6. augusta, sa očakáva približne milión účastníkov.

"Drahá mládež, pozývam vás, aby ste sa na toto stretnutie zaregistrovali. Po dlhej dobe... znovu objavíme radosť z bratského objatia medzi národmi a generáciami, ktoré tak veľmi potrebujeme!" dodal pápež František.

Tradíciu Svetových dní mládeže založil pápež Ján Pavol II. v roku 1985. Prvý ročník sa konal v roku 1986 v Ríme, uvádza spravodajský web Vatikan News. Naposledy sa SDM konali v roku 2019 v Paname.