Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pápež František slúžil mimoriadnu omšu pre väzňov

Archívna snímka, Pápež František stojí na schodoch Baziliky sv. Petra počas jeho inauguračnej omše 19. marca 2013 vo Vatikáne. Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio sa dnes ako 266. pápež v dejinách ujal úradu pápeža, hlavy katolíckej cirkvi, ku ktorej sa vo svete hlási vyše 1,2 miliardy ľudí. Foto: TASR/AP

Na omšu sa zišli väzni z 12 krajín, spolu so svojimi rodinami, väzenskými kaplánmi a dobrovoľníkmi, ktorí pracujú vo väzenských zariadeniach.

Vatikán 6. novembra (TASR) - Pápež František dnes slúžil omšu vo vatikánskej Bazilike svätého Petra pred vyše 1000 väzňami. Predniesol posolstvo milosrdenstva a nádeje väzňom z celého sveta. Išlo o jednu z posledných udalostí Svätého roka milosrdenstva, teda 11-mesačného katolíckeho sviatku, ktorý sa skončí o dva týždne 20. novembra. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a AP.

Na omšu sa zišli väzni z 12 krajín, spolu so svojimi rodinami, väzenskými kaplánmi a dobrovoľníkmi, ktorí pracujú vo väzenských zariadeniach. Okolo 35 väzňov priletelo zo Španielska, ostatní väzni boli Taliani, Briti, Lotyši, Malgaši z Madagaskaru, Malajzijčania, Mexičania, Holanďania, Juhoafričania a prišli aj odsúdenci z USA, uviedol Vatikán.

František v kázni povedal, že je správne potrestať ľudí, ktorí porušili zákon, ale takisto by mali dostať šancu napraviť sa a aj odpustenie, bez ohľadu na závažnosť ich zločinu.

"Vždy, keď vojdem vo väzenia, pýtam sa sám seba: prečo oni a nie ja? Všetci môžeme urobiť chybu, všetci... v nápravu (väzňov), v ich opätovné zaradenie do spoločnosti panuje malá viera, ale zabúdame, že všetci sme hriešnici," povedal pápež.

Jedným z prvých rozhodnutí Františka po zvolení za pápeža v roku 2013 bolo vykonať pred Veľkou nocou obrad umývania nôh mladistvým väzňom. Po tomto geste nasledovalo jeho viacero návštev v zadržiavacích zariadeniach v Taliansku a ďalších krajinách.

Arcibiskup Rino Fisichella vo štvrtok 3. novembra takisto uviedol, že pápež je v pravidelnom kontakte s väzňami v celách smrti, ale odmietol poskytnúť viac podrobností. Vatikán sa už dlho stavia proti trestu smrti a vyhlasuje, že len Boh môže vziať človeku život.

"Odpustenie je podstatou lásky, ktorá dokáže chápať chyby a naprávať ich," napísal František ešte v sobotu na Twitteri.