Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež František súhlasil s blahorečením protimafiánskeho sudcu

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Livatina zastrelili členovia mafiánskej organizácie Stidda zo sicílskeho mesta Agrigento 21. septembra 1990, len niekoľko týždňov pred jeho 38. narodeninami.

Vatikán 22. decembra (TASR) - Pápež František uznal mučeníctvo zavraždeného protimafiánskeho talianskeho sudcu Rosaria Livatina, čo otvára cestu k jeho blahorečeniu (beatifikácii). V utorok o tom informoval Vatikán, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Livatina zastrelili členovia mafiánskej organizácie Stidda zo sicílskeho mesta Agrigento 21. septembra 1990, len niekoľko týždňov pred jeho 38. narodeninami.

Blahorečenie je krok pred vyhlásením človeka za svätého (pred jeho kanonizáciou).

Očakáva sa, že po tomto pápežovom rozhodnutí bude v najbližších mesiacoch nasledovať omša s obradom blahorečenia.

Zosnulý sudca bol hlboko veriaci muž, uviedol arcibiskup Vincenzo Bertolone, ktorý vo Vatikáne presadzuje Livatinovo vyhlásenie za svätca.

"Na svojom písacom stole mal vždy ústavu, zbierky zákonov a evanjelium,"
povedal Bertolone v septembri pre Avvenire, denník Konferencie biskupov Talianska.

Pápež Ján Pavol II. sa s Livatinovými rodičmi stretol v roku 1993, pred svojím historickým protimafiánskym príhovorom v Agrigente, a ocenil sudcu ako "mučeníka spravodlivosti a nepriamo aj viery".

Pápež František pokračoval v šľapajach svojho predchodcu a takisto vzdal hold Livatinovi.

Livatino je druhou všeobecne známou obeťou sicílskej mafie, ktorá bude blahorečená. Prvou bol v roku 2013 katolícky kňaz a odporca mafie Pino Puglisi, ktorého mafiáni zavraždili o desať rokov skôr v sicílskej metropole Palermo.

Katolícka cirkev je v Taliansku už veľmi dlho obviňovaná, že si pred mafiou zakrýva oči. Od začiatku 90. rokov 20. storočia však mafiu čoraz hlasnejšie odsudzuje.