Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František varoval pred dezinformáciami na internete

Pápež František na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Podľa Františka internet poskytuje výnimočnú možnosť prístupu k vedomostiam, ale tiež je dokázané, že sú tam ľudia vystavovaní dezinformáciám a úmyselnému prekrúcaniu faktov.

Vatikán 24. januára (TASR) - Pápež František varoval vo štvrtok pred dezinformáciami a "cieleným skresľovaním faktov" na internete a "manipuláciou s osobnými údajmi" na sociálnych sieťach. Informovala o tom agentúra AFP.

Internet "je zdrojom vedomostí a vzťahov, ktoré boli kedysi nemysliteľné," uviedol pápež v posolstve k Svetovému dňu spoločenských komunikačných prostriedkov. "Avšak... mnohí odborníci tiež zdôrazňujú riziká, ktoré ohrozujú hľadanie a zdieľanie autentických informácií v globálnom meradle."

Podľa Františka internet poskytuje výnimočnú možnosť prístupu k vedomostiam, ale tiež je dokázané, že sú tam ľudia vystavovaní dezinformáciám a úmyselnému prekrúcaniu faktov. Poukázal tiež na bezuzdný individualizmus niektorých skupín v digitálnom prostredí, ktorý vedie k špirálam nenávisti. "Týmto spôsobom sa z toho, čo malo byť oknom do sveta, stáva priestor na predvádzanie osobného narcizmu," uviedol pápež.

Tento rok pripadá podľa Vatikánu Svetový deň spoločenských komunikačných prostriedkov na 2. júna.

Prvýkrát sa tento deň slávil 7. mája 1967 za pontifikátu pápeža Pavla VI., ktorý chcel upriamiť pozornosť na komunikačné médiá a ich značný vplyv na kultúrnu transformáciu.