Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František vo februári navštívi Spojené arabské emiráty

Pápež František na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Spojené arabské emiráty sa hrdia svojou náboženskou toleranciou a kultúrnou diverzitou.

Vatikán 6. decembra (TASR) - Pápež František navštívi vo februári Spojené arabské emiráty (SAE). V meste Abú Zabí sa 3.-5. februára zúčastní na medzinárodnom "medzináboženskom" stretnutí s názvom "Ľudské bratstvo", oznámil vo štvrtok vatikánsky hovorca Greg Burke.

Hlavu katolíckej cirkvi pozval do tejto prevažne moslimskej krajiny korunný princ mesta Abú Zabí šejk Muhammad bin Zajd Nahaján, ako aj nepočetná miestna katolícka cirkev, informovali tlačové agentúry AFP, DPA a Reuters.

Pôjde o prvú cestu Františka do regiónu Perzského zálivu, nie je to však pápežova prvá cesta do niektorej prevažne moslimskej krajiny. V minulosti už navštívil Turecko, Egypt, Palestínu, Jordánsko, Albánsko či Azerbajdžan.

Spojené arabské emiráty sa hrdia svojou náboženskou toleranciou a kultúrnou diverzitou. Takmer 80 percent tamojšieho obyvateľstva tvoria moslimovia, zatiaľ čo kresťania predstavujú približne deväť percent populácie SAE.

Mnohí z tamojších katolíkov sú pracovníci z Afriky, Bangladéša, Filipín, Indie a Pakistanu, hoci niektorí sú aj miestni. Františkova cesta do SAE prichádza pred jeho plánovanou návštevou Maroka, ktorá sa uskutoční v marci.