Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

FOTO: Pápež František vyhlásil Matku Terezu za svätú

Pápež František (v strede) prichádza celebrovať záverečnú omšu Svetových dní mládeže v Brzegoch pri Krakove 31. júla 2016. Foto: TASR/AP

Najviac uctievaná je Matka Tereza zrejme naďalej v Indii a najmä v Kalkate. Aj v súčasnosti má jej rehoľa približne 4500 členiek a je zastúpená v 133 krajinách.

Vatikán 4. septembra (TASR) - Pápež František vyhlásil dnes za svätú Matku Terezu. Informovala o tom agentúra DPA.

Matka Tereza sa narodila v roku 1910 v albánskej rodine v dnešnom Macedónsku. V indickej Kalkate založila rehoľný rád Kongregácia misionárok lásky, starajúci sa o chudobných a umierajúcich. Za to jej v roku 1979 udelili Nobelovu cenu za mier.

Tak rýchlo ako Matku Terezu dosiaľ svätorečili len málo ľudí, v súčasnej dobe len pápeža Jána Pavla II. Šesť rokov po jej smrti v roku 1997 ju vyhlásili za blahoslavenú. V katolíckej cirkvi sú na svätorečenie potrebné dva "zázraky" a v roku 2015 sa našiel druhý takýto skutok, za ktorý mala byť zodpovedná Matka Tereza: Brazílčan sa bez vedeckého vysvetlenia uzdravil z ochorenia mozgu po tom, ako rehoľníčku požiadal o pomoc.

Pápež František to v roku 2015 uznal za zázrak, čo otvorilo cestu ku kanonizácii. Nezastavila to ani skutočnosť, že jej prvý zázrak, uzdravenie ženy z Indie z rakoviny, vyvolával kontroverzie. Kritici Matke Tereze vyčítali aj postoje k interrupciám a antikoncepcii, ako aj prijímanie darov od diktátorov.

Najviac uctievaná je Matka Tereza zrejme naďalej v Indii a najmä v Kalkate. Aj v súčasnosti má jej rehoľa približne 4500 členiek a je zastúpená v 133 krajinách.