Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež František vyzval na lepšiu ochranu vody

WA 19 Rím - Pápež František gestikuluje počas kázne vo farskom kostole Santa Maria delle Grazie v Ríme pri príležitosti podujatia "24 hodín pre Pána" v rámci iniciatívy "otvorených kostolov" v piatok 17. marca 2023. Foto: TASR/AP

Voda nesmie byť objektom zneužívania alebo plytvania či dôvodom pre vojny. Musíme ju chrániť, aby sme z nej mali úžitok my i budúce generácie, uviedol František.

Vatikán 22. marca (TASR) - Pápež František naliehal v stredu na svojej týždennej audiencii na lepšiu ochranu vody. Spravil tak v deň, keď sa v New Yorku začína veľká konferencia zameraná na túto tému, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

František uviedol, že sa modlí za dobrý výsledok Konferencie OSN o vode. "Dúfam, že táto dôležitá udalosť urýchli iniciatívy zamerané na pomoc tým, ktorí trpia nedostatkom vody – tohto základného zdroja," uviedol pápež.

"Voda nesmie byť objektom zneužívania alebo plytvania či dôvodom pre vojny. Musíme ju chrániť, aby sme z nej mali úžitok my i budúce generácie," dodal František.

Na Konferencii OSN o vode, ktorá sa začína na Svetový deň vody, sa zíde približne 6500 účastníkov vrátane približne stovky ministrov a desiatok lídrov krajín alebo vlád. Konferenciu spoločne hostia vlády Holandska a Tadžikistanu.

OSN v správe zverejnenej pred začiatkom konferencie varovala, že zásoby vody vo svete sú v dôsledku nadmernej spotreby, znečistenia a klimatickej zmeny čoraz viac ohrozené.